Idag öppnar en fin liten utställning om Eddan på Friluftsmuseet Gamla Linköping!

Under perioden 14/2-8/3 kan du se en utställning om de spännande resultaten från den arkeologiska utgrävningen som gjordes i kvarteret Eddan hösten 2014. Man gjorde intressanta fynd bland annat när det gäller odlingar och tomtgränser och det viktigaste fyndet var en schackpjäs i horn från medeltiden.

Utställningen visas i HÖRnAN, Curmanska magasinet, i samarbete med Statens historiska museer, arkeologiska uppdragsverksamheten.

Det var ett stort intresse från åhörarna igår när Annika höll föredrag om ”Stadsodlingar, stadsplanering och bebyggelse i Linköpings utkant”. Flera intressanta frågor fanns kring stadsvallar och kring ägd kontra arrenderad mark.

Det tar sin tid att registrera alla fynden från Eddan. Just nu är det yngre rödgods som registreras, vägs och får en första bedömning. I ett senare skede ska vår keramikexpert Mathias Bäck analysera materialet. Övervägande delen kan dateras till 1600- och 1700-talen. Mycket är brukskeramik, som grytor, skålar och fat. Från 1700-talet kommer också en del av en fin ljusstake.

Nu börjar våra resultat att användas! Klas, trägårdsmästare på Naturcentrum i Trädgårdsföreningen i Linköping, har dragit igång årets tema: Dåtid, nutid, framtid. I temat som behandlar stadsodling har han utgått från listor över de fröer som vi grävt fram ur odlingslämningarna i kvarteret Eddan. Han planterar här fröer från exempelvis kikärt, kokärt, persilja och hjärtstilla. Det går att följa odlingssäsongen på Instagram under Naturcentrum_linkoping

Glad påsk!!