Byggnadsminnet Onkel Adamsgården ligger i västra delen av Hunnebergsgatan och är en liten klenod i Linköpings centrum. Museet är välkänt för några, men för det stora flertalet Linköpingsbor och andra verkar den sova sin törnrosasömn. Gården är främst förknippad med läkaren och författaren Carl Anton Wetterbergh, på sin tid en superkändis under pseudonymen Onkel Adam. Men husen och trädgården innehåller mycket mer historia än bara minnet efter Onkeln.

Lördagen den 16 september 2017 anordnar Östergötlands museum öppet hus http://ostergotlandsmuseum.se/posts/2093

Under senare år pågår en välbehövlig upprustning av gården. Övervåningen är sedan 1927 – jämnt 90 år sedan – museum över Onkel Adam, ett författarhem som ger en fin inblick i författarens liv och gärning. Hösten 2016 gav museet ut en årsbok om gården och Onkel Adam, som går att köpa på länsmuseet. http://ostergotlandsmuseum.se/pages/97

Bottenvåningen har alltsedan museets start varit privatbostad, tidigare för någon av museets anställda. Nu står den nyrenoverade lägenheten snart ledig för inflyttning. Är du sugen på att bo i en gård från 1700-talet, granne med Onkel Adam och med en vacker trädgård, så går det bra att höra av sig till museet.

Lusthuset, där Onkel Adam drog sig tillbaka, ingår vad vi kan förstå i hyreskontraktet.

Tillsammans med Östergötlands museum har projektet Hus och människor i Linköping genomfört en analys av bostadshuset, en timringsanalys och en dendrokronologisk undersökning som sammanataget visar att bostadshuset stod klart hösten 1795. Med hjälp av en kartläggning av alla boende och ägare under 1700-talet framträder nu en spännande historia om husets byggnation i en speciell tid i Linköpings historia, som vi kommer att berätta om i de närmaste blogginläggen under september månad.