Nu är vi inne på vår näst sista fältarbetesvecka här i Lindängelund och klimatet blir allt hårdare. Snön faller och temperaturen sjunker. Snart är det omöjligt att hitta pinnarna som markerar anläggningarnas positioner.

Klas- Holger visar vägen till område 5

Tidigare i veckan var det dock regnet som ställde till mest skada. Vattnet steg snabbt i de grävda anläggningarna och hotade med att täcka stora delar av utgrävningsytan. Det blev betydligt svårare att gå över de delar av fältet som tidigare grävts, till exempel det stora brunnsområdet, utan att fastna i leran.

Rebecka försöker gräva ut sin anläggning innan vattnet täcker den helt
Klas- Holger har fastnat i leran och får hjälp av Håkan. Tillslut sjunker dock även Håkan. Alla utom en hink (som tillfälligt offrades) tog sig lyckligt upp på fast mark igen

Denna vecka har det dock varit snön som ställt till problem. För att slippa skotta fram anläggningarna har presseningar lagts ut. Vi har också införskaffat stora isoleringsmattor som förhindrar att marken fryser. Det är dock omöjligt att täcka alla de områden vi vill gräva. Därför har ett antal stolphålskluster, hus och gropar prioriterats och täckts.

Herrarna Bo och Bo diskuterar det hus de arbetar med. Kubbarna är placerade vid de takbärande stolparna

Men snön är inte bara till ondo. Den har också en isolerande effekt och håller marken mjuk. Problem är bara att anläggningen snabbt måste dokumenteras innan den åter igen försvinner under ett snötäcke. På vissa områden är detta dock inte tillräckligt och marken fryser ändå.

Det är inte bara marken som blir kall i vintervädret. Vantar åker av och på i samband med att anteckningar och ritningar måste göras. Att frysa om fingrarna är därför en del av vardagen. För övrigt är personalen väl påpälsad. Vinterkängor, underställ och varma strumpor tillhör grävutrustningen. Och självklart dricks det en hel del kaffe och te under pauserna!

Anders gräver stolphål på område 5. Tyvärr har marken redan hunnit frysa trots den isolerade snön. Anders själv är dock väl isolerad från kylan i sin grävmundering

Alla i grävteamet behöver dock inte befinna sig ute på fältet hela tiden. Karin arbetar med fyndhantering och spenderar mycket tid med tvätt och registrering. Hon har förmånen att få se och röra alla fynd som hittas och tas in. Vi registrerar också en stor del av de anläggningar vi gräver redan under fältperioden. Det ger en välbehövlig paus från utomhusarbetet.

Karin lägger tvättade och torkade hästtänder i en fyndpåse. Det är viktigt att allt hamnar där det ska vara så ingen data blir fel

Nästa vecka är vår sista arbetsvecka här i Lindängelund. Men det betyder inte att projektarbetet tar slut där. Alla prover ska analyseras, fynd ska gås igenom och rapporter ska skrivas. Men först ska ytterligare fem vinterkalla arbetsdagar klaras av. Det är också projektets sista bloggtillfälle. Så besök oss då för en sista uppdatering!