Utgrävningen i Gamla Uppsala är över och flera hundra nyfikna lockades på söndagen till Gamla Uppsala museum för att höra arkeologerna berätta om de fantastiska resultaten.
– Otroligt roligt med ett sådant stort intresse, säger arkeologen Lena Beronius Jörpeland.

Söndagen bjöd på strålande sol och värme vid Uppsala högar i Gamla Uppsala. Foto: Arkeologerna (CC-BY)

Under fem år har arkeologer från Arkeologerna, SAU och Upplandsmuseet grävt på en av de mest mytomspunna och spännande platserna i svensk historia – Gamla Uppsala. Man har undersökt gårdar, gravar, kultplatser och ett unikt stolpmonument i den största arkeologiska utgrävningen någonsin i området. Historien om den forntida platsen har alltid fört tankarna till offerfester och hednatempel men nu framträder en annan värld långt från aristokrater och krigare, bebodd av slavar, smeder, väverskor och barn. Ett hundratals hittills okända hus, gravar och rituella platser avslöjar deras liv och öden.
Samtidigt har det märkliga stolpmonumentet väckt stor uppmärksamhet även internationellt.

Intresset bland allmänheten var stort när arkologer och forskare avslöjade resultaten från de arkeologiska undersökningarna som pågått i fem år. Foto: Arkeologerna (CC-BY)

Söndagen den 17 september invigdes järnvägstunneln och Gamla Uppsala museum höll öppet hus där alla kunde lyssna på föredrag om de spännande resultaten. Under flera timmar berättade arkeologer och forskare om vad som hittats under utgrävningen.

– Det har varit väldigt mycket folk, en succé. I publiken finns både kända ansikten från folk som följt utgrävningarna under resans gång och helt nya, det är roligt, säger Lena Beronius Jörpeland.

Hon berättade om gårdarna vid Vattholmavägen, Anton Seiler om rituella depositioner och Jonas Bergman om forntida odling och landskapsbruk. Flera andra projektmedarbetare deltog och sammanlagt blev det åtta föredrag. Många intresserade tittade in och ville lyssna och ställa frågor.  Totalt besöktes museet av ett hundratal nyfikna Uppsalabor som sedan kunde se det första tåget fara genom den nybyggda tunneln.

– Det här projektet har varit väldigt speciellt hela tiden eftersom det är ett sådant känt område och det har funnits ett stort intresse, särskilt det stora stolpmonumentet med välbevarat trä som hittades har väckt uppmärksamhet även utomlands, säger Beronius Jörpeland.

Arkeolologen Anton Seiler berättar om grävningarna för nyfikna besökare. Foto: Arkeologerna (CC-BY)

Här kan du läsa mer om projektet.

I Nya rön om Gamla Uppsala kan du läsa mer om den kommande boken och de 30 vetenskapliga rapporter som ska publiceras.