Upplev 1600- och 1700-talens Skeppsholmen, testa att bli arkeolog för en dag, låt barnen gräva efter skatter eller lyssna på historier om inälvsparasiter under stenåldern. Årets arkeologidag den 26 augusti bjuder på mängder med godbitar. Arkeologerna arrangerar en lång rad olika evenemang runtom i Sverige. Här nedan hittar du ett urval av dem. Fler kan du läsa om på Riksantikvarieämbetets hemsida. 

Välkommen att resa tillbaka i tiden med oss!

Västergötland

Gravröset i Arendal, Göteborg

Välkommen till en föreläsning av arkeologerna Gisela Ängeby och Ulf Ragnesten om den spännande undersökningen av Gravröset i Arendal som troligen anlagts någon gång i slutskedet av bronsåldern, för omkring 2500 år sedan. Hösten 2017 utförde Arkeologerna tillsammans med arkeologer på Göteborgs stadsmuseum en stor undersökning av ett gravröse i Arendal, Göteborgs kommun. Sten för sten plockades röset ned. Alltsammans dokumenterades. Sammanlagt avlägsnades 17 000 stenar i olika storlekar. Inne i röset fanns det olika spännande stenkonstruktioner. Längst in fanns rester efter ett gravbål med brända människoben och djurben. Vad hände här egentligen? Vad vet vi?

Tid: Plats: Föreläsningen sker i Wallenstamsalen på Göteborgs Stadsmuseum och är gratis.

Läs mer


Östergötland

Visning av utgrävningen i Inre hamnen, Norrköping

Välkommen till 1600- och 1700-talens Skeppsholmen! Vi visar utgrävningen och fynd från kronans brännvinsbränneri, ett skeppsvarv och en tobaksplantage. Visningarna sker varje hel timme; kl 13.00, 14.00, 15.00.

Tid: Samling vid korsningen Saltängsgatan och Varvsgatan. Fri entré. Parkeringsmöjligheter finns på Saltängsgatan. Tillgängligheten på utgrävningsplatsen är begränsad även om det är möjligt att vara med på delar av visningen.
Kontaktperson: Karin Lindeblad

Läs mer

Torsviken – en stenåldersboplats utanför Krokek

På en skyddad sandstrand utanför Krokek bodde människor för ca 8000 år sedan. Under några veckor i augusti undersöker vi boplatsen och försöker förstå hur, när, och varför just den här platsen har använts. På arkeologidagen erbjuder vi visningar där vi tittar på fynd och berättar om boplatsen, stenåldersliv i Östergötland och hur vi arbetar.

Tid: 

Lättillgängligt. En mindre väg passerar utgrävningsplatsen, terrängen inom undersökningsområdet är flack. Parkering finns i närområdet, ca 150-200 meter från utgrävningsplatsen.

Gullborg fornborg på Vikbolandet

Vi uppmärksammar arkeologins dag med en föreläsning och efterföljande guidning vid fornborgen.

Tid: 

Program

Föreläsare och guide är Maria Petersson som är verksam inom Arkeologerna. Maria har under lång tid intresserat sig för järnålderns samhälle och fornborgarnas varierande roll. På Vikbolandet öster om Norrköping finner vi en bygd mycket rik på fornborgar där en av de mest spännande är Gullborg. Vi startar med en föreläsning och efter lite fika beger vi oss sedan i egna bilar till borgen tillsammans med vår guide.

Övrig information:Föranmälan behövs och sker till Lotta Arelid, lotta.arrelid@folkuniversitetet.se senast 20 augusti. Efter föreläsningen bjuder vi på fika. Vid besöket på fornborgen är terrängen ganska otillgänglig och inte handikapsanpassad. Fri entré, icke medlemmar bjuds på medlemsavgiften i Östkinds Hembygdsförening för 2018.

Läs mer


Småland

Arkeologidagen på Kalmar Slott

Välkommen att ta del av de spännande utgrävningarna som gjorts runt slottet och i Kalmarsundsparken.

Visning för barn

Kom och se och lyssna på hur en arkeolog arbetar! Slagfältsarkeolog Bo Knarrström visar vapen och rustningar från 1400-1600-talen och arkeologen Magnus Stibéus visar fynd från utgrävningarna runt slottet och slagfältet i Kalmarsundsparken. Från 7 år.

Tid: Plats: Gröna salen
Biljetter: Endast förköp via Nortic eller via Turistcentrum 0480-41 77 00.

Föreläsning och visning för vuxna

Arkeolog Magnus Stibéus berättar om utgrävningarna runt slottet och dess närhet. Mycket har man funnit i de senaste årens utgrävningar; begravda skelett, lusthus från Gustav Vasas tid och lämningar som ger spår och förståelse till Kalmar Stads begynnelse. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström visar vapen och rustningar från 1400-1600- talen och Magnus Stibéus, från Arkeologerna visar arkeologiska fynd ifrån grävningar runt slottet och slagfältet i Kalmarsundsparken. Kom och lyssna till de senast rönen om Kalmar stads och Kalmar Slotts historia.

Tid: 14.00-16.00
Plats: Gröna salen
Biljetter: 95 kr. Endast förköp via Nortic eller via Turistcentrum 0480-41 77 00.
Kontaktperson: Magnus Stibéus

Läs mer

 


Uppland

Sjukdomar från förr

Vi uppmärksammar Arkeologidagen 2018 med ett spännande föredrag om ett unikt fynd av en inälvsparasit från stenålderns Motala! Hör Jonas Bergman, paleoekolog och kvartärgeolog på Arkeologerna berätta om parasitsjukdomar från stenålder till modern tid, med exempel bland annat från pinfärska utgrävningar i Motala.

Tid: 13.00-14.00
Plats: Historiska museet
Evenemanget är kostnadsfritt. Begränsat antal platser.

Läs mer

Arkeologins dag – något för hela familjen i Norrtil

Familjedag med tema arkeologi. Testa att vara arkeolog för en dag! Familjevisning i museet. Föredrag om utgrävningen i Norrtil av projektledaren, Anton Seiler.

Tid: 

Program

Kom till Sigtuna museums trädgård och prova att vara arkeolog för en dag! Testa på att gräva, teckna av fynden som du finner. Prova arkeologens redskap. Följ med på en familjevisning i museet med arkeologin i fokus.

Anton Seiler, från Arkeologerna, projektledare för utgrävningen i Norrtil i Sigtuna, berättar om utgrävningen och de fynd som gjorts. Utgrävningen startade hösten 2017 och avslutades i juni 2018.  En del fynd från utgrävningen har visats i en monter i museets entré sedan början av sommaren.

Hålltider för programpunkter:

12.00 – 12.30 Familjevisning med arkeologin i fokus

13.00 – 14.00 Utgrävningen i Norrtil, Anton Seiler projektledare från Arkeologerna berättar.

Plats: Sigtuna museum, Stora gatan 55, Sigtuna. Närmaste busshållplats är Klockbacken. Bilparkering fyratimmars finns nere vid Strandpromenaden eller entimmes precis utanför museet. Museet är tillgänglighetsanpassat. Kontaktperson Anna Toräng, 08-591 266 53, sigtunamuseum@sigtuna.se. Läs mer

Medeltida kvarteret Traktören i Enköping

Missa inte föreläsningen om den pågående utgrävningen i Enköping; ”Enescopinge – den medeltida staden. Hushåll, stadsliv och hälsa i kvarteret Traktören”. Föreläsare är Emelie Sunding / Joakim Kjellberg från Upplandsmuseet.

Tid: 15.00-15.30
Plats: Upplandsmuseet, S:t Eriks torg 10, Uppsala
Kontaktperson: Anna Ölund, 0702053036, anna.olund@upplandsmuseet.se

Visningar av undersökningen

På arkeologidagen den 26 augusti har vi visningar av undersökningen i Enköping. Samling på Stora Torget i Enköping. Gratisbiljetter kan hämtas på Enköpings museum från och med lördag.

Tid: 12.00 och 14:00
Plats: Stora Torget i Enköping

Läs mer

Amatörarkeologi i Biskopstuna

Under fyra veckor i augusti pågår en forskningsundersökning och en amatörarkeologisk kurs vid den medeltida borgruinen Biskopstuna i Åkersberga. Kursen är ett samarbete mellan Österåkers kommun, hembygdsföreningen i Österåker och Arkeologerna och är en chans för alla som vill att prova på hur det är att vara arkeolog. Under Arkeologidagen anordnas aktiviteter för barn, leta efter arkeologiska fynd i barnens egen undersökning

Tid: 12.00–15.00
Plats: Allévägen 9, Biskopstuna, Österåker

Läs mer om arkeologidagen på kommunens hemsida

Biskopstuna på Facebook

Läs mer om Biskopstuna