Arkeolog, förhistorisk tid, bronsålder eller äldre järnålder till Lund

Ref 211-358-2022

Statens historiska museers uppgift är att främja kunskapen och intresset för Sveriges historia samt att bevara och utveckla det kulturarv som myndigheten förvaltar. Vår verksamhet ska vara en angelägenhet för alla människor i samhället. Hos oss finner du en familj av välkända museer: Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott, Sveriges museum om Förintelsen och Tumba bruksmuseum. Inom myndigheten finns också uppdragsverksamheten Arkeologerna med kontor runt om i landet.

Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal. Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.

Arkeologerna söker

ARKEOLOG, förhistorisk tid, bronsålder eller äldre järnålder till kontoret i Lund

Vi söker dig som har akademisk examen inom arkeologi med inriktning på förhistorisk arkeologi, med tonvikt på bronsålder eller äldre järnålder.

Arbetsuppgifter
Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa. Resor som ibland inkluderar övernattning ingår i arbetet.

Arbetsuppgifterna omfattar bland annat ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare. Dessutom ingår administrativ handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra flera arkeologiska tidsperioder men huvudinriktning ligger inom bronsålder eller äldre järnålder.

Kvalifikationer
Du har akademisk examen inom arkeologi med tonvikt på bronsålder eller äldre järnålder. Du har erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet. Du har erfarenhet av att planera och leda undersökningar av lämningar från förhistorisk tid, med ovanstående inriktning.
Du ska ha deltagit i arkeologiskt rapportarbete. God erfarenhet av digital dokumentationsteknik är nödvändig. I arbetet krävs körkort.

För tjänsten är det meriterande om du har:

  • skrivit arkeologiska rapporter
  • erfarenhet av att arbeta med Intrasis
  • erfarenhet av ärendehantering inom kulturmiljövården och metalldetektering
  • disputerat

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har hög samarbets- och organisationsförmåga och är driven i att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med uppdragsgivare, exploatörer och länsstyrelser. Du har god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann, och strukturerad. Du är van att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Anställningsvillkor
Tjänsten är tillsvidareanställning på heltid med start efter överenskommelse. Vi tillämpar provanställning om 6 månader. Din placeringsort blir vid Arkeologernas kontor i Lund. Det kan bli aktuellt med möten och fältarbete även vid Arkeologernas övriga regioner varvid veckovis bortavaro kan förekomma.

Ansökan
Vi vill ha din ansökan senast 6 maj. Gå in på SHM:s hemsida som du hittar här och klicka på knappen ”Ansök” längst ner till höger.
Välkommen med din ansökan!

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner
Hélène Borna-Ahlkvist
Regionchef Lund
010-480 82 32
helene.borna-ahlkvist@arkeologerna.com

Kicki Nylander
HR-specialist
08-5195 56 08
kicki.nylander@shm.se

Tyra Ericson
Facklig företrädare SACO
010-480 82 41
tyra.ericson@arkeologerna.com