Arkeolog – förhistorisk tid/järnålder

Ref 211-218-2011

Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt.

Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med unskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal.

Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.

_______________________

Vi söker nu 

ARKEOLOG med erfarenhet av att leda projekt 

Vi söker dig som har högre akademisk examen inom arkeologi eller fördjupade kunskaper med inriktning på förhistorisk arkeologi, med tonvikt på äldre järnålder. 

Arbetsuppgifter
Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa. Resor ingår i arbetet.

Arbetsuppgifterna omfattar bland annat ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare.

Dessutom ingår administrativ handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra flera arkeologiska tidsperioder men huvudinriktning ligger inom järnålder med särskild tonvikt på äldre järnålder.

Kvalifikationer
Du har högre akademisk examen inom arkeologi eller fördjupade kunskaper med huvudinriktning järnålder, med tonvikt på äldre järnålder. Du har gedigen erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet. Du har dokumenterad erfarenhet av att planera och leda undersökningar av lämningar från förhistorisk tid, med inriktning äldre järnålder.

Omfattande dokumenterad erfarenhet av att skriva arkeologiska rapporter är ett krav. God erfarenhet av digital dokumentationsteknik är nödvändig. Erfarenhet av ärendehantering inom kulturmiljövården är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med Intrasis och metalldetektering är meriterande.

I arbetet krävs körkort.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har hög samarbets- och organisationsförmåga och är driven i att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med uppdragsgivare, exploatörer och länsstyrelser. Du har god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann, strukturerad. Du är van att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. 

Övrig information
Utöver att bifoga CV/meritförteckning samt publikationsförteckning bör sökande åberopa upp till fem rapporter/publikationer.

Anställningsvillkor
Tjänsten är tillsvidareanställning på heltid med start efter överenskommelse. Vi tillämpar provanställning om 6 månader. Din placeringsort blir vid Arkeologernas kontor i Linköping. Det kan bli aktuellt med möten och fältarbete även vid Arkeologernas övriga regioner varvid veckovis bortavaro kan förekomma.

Vi vill ha din ansökan senast 3/4 och du ansöker genom att gå in på länken och klicka på knappen ”Ansök” nere till höger på sidan. Ansök här.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner

Marie Ohlsén
Regionchef Linköping
010-480 81 01
marie.ohlsen@arkeologerna.com

Kicki Nylander
HR-specialist
08-519 556 08
kicki.nylander@shm.se

Tyra Ericson
Facklig företrädare SACO
010-480 82 41
tyra.ericson@arkeologerna.com