Arkeolog med erfarenhet av att leda projekt – vikariat

Ref 211-179-2021

Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt.

Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med unskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal.
Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.

Vi söker nu en vikarierande arkeolog med erfarenhet av att leda projekt. 

Arbetsuppgifter
Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa. Resor ingår i arbetet.

Arbetsuppgifterna omfattar bland annat ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare. Dessutom ingår handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra alla arkeologiska tidsperioder från stenålder till nyare tid.

Kvalifikationer
Du har akademisk examen med huvudinriktning i arkeologi. Du har erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet. Du har dokumenterad erfarenhet av att planera och leda undersökningar av lämningar från förhistorisk tid.

Dokumenterad erfarenhet av att skriva arkeologiska rapporter är meriterande. God erfarenhet av digital dokumentationsteknik är nödvändig och erfarenhet av ärendehantering inom kulturmiljövården är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med Intrasis och metalldetektering är meriterande. Erfarenhet av att ha jobbat hos oss är meriterande.

I arbetet krävs körkort för personbil.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har god samarbets- och organisationsförmåga liksom en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med exploatörer och länsstyrelser. Du har mycket god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann, strukturerad, har god förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Anställningsvillkor
Tjänsten är vikariat på heltid under ett år med möjlighet till förlängning och med start efter överenskommelse. Tjänsten är placerad i Lund men det förekommer resor och övernattningar på annan ort.

Välkommen med din ansökan! Gå in på den aktuella annonsen och bläddra längst ner till knappen med ”Ansök här”. Annonsen hittar du här. 
Vi vill ha din ansökan senast 14 mars.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner

Hélène Borna-Ahlkvist
Regionchef Lund
010-480 82 32
helene.borna-ahlkvist@arkeologerna.com

Kicki Nylander
HR-specialist
08-519 556 08
kicki.nylander@shm.se

Tyra Ericson
Facklig företrädare SACO
010-480 82 41
tyra.ericson@arkeologerna.com