Arkeolog med fokus på historisk tid

Ref 211-241-2022

Statens historiska museers uppgift är att främja kunskapen och intresset för Sveriges historia samt att bevara och utveckla det kulturarv som myndigheten förvaltar. Vår verksamhet ska vara en angelägenhet för alla människor i samhället. Hos oss finner du en familj av välkända museer: Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott, Sveriges museum om Förintelsen och Tumba bruksmuseum. Inom myndigheten finns också uppdragsverksamheten Arkeologerna med kontor runt om i landet.

Arkeologerna, som är en del av Statens historiska museer, är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal.
Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.

Vi söker nu en

ARKEOLOG – historisk tid  

Vi är inne i ett generationsskifte och söker en ny kollega. Vi söker dig som har en akademisk examen i arkeologi, med inriktning mot historisk arkeologi.

Arbetsuppgifter
Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, förmedling, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa.

Arbetsuppgifterna omfattar bland annat ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare. Dessutom ingår administrativ handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra flera olika arkeologiska tidsperioder men huvudinriktningen blir medeltid–nyare tid.

Kvalifikationer
Du har akademisk examen i arkeologi där historisk arkeologi ingår alternativt har arbetslivserfarenhet av historisk arkeologi som vi bedömer likvärdig. Du har erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet. Du har erfarenhet av att planera och leda undersökningar av lämningar från ovan nämnda tidsperioder såsom undersökningar av stadsarkeologiska lager. Har du arbetat med medeltid och nyare tid på landsbygd och i kyrkomiljöer är det meriterande. Det är även meriterande om du har disputerat.

Du ska ha deltagit i arkeologiskt rapportarbete. Du ska ha god erfarenhet av digital dokumentationsteknik. Det är meriterande om du har skrivit arkeologiska rapporter och om du har erfarenhet av att arbeta med Intrasis. Andra meriterande erfarenheter är ärendehantering inom kulturmiljövården och metalldetektering.

I arbetet krävs körkort.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har hög samarbets- och organisationsförmåga och är driven i att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med uppdragsgivare, exploatörer och länsstyrelser. Du har god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann och strukturerad. Du är van att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Anställningsvillkor
Tjänsten är tillsvidareanställning på heltid med start efter överenskommelse. Vi tillämpar provanställning om 6 månader. Din placeringsort blir vid Arkeologernas kontor i Linköping. Det kan bli aktuellt med möten och fältarbete även vid Arkeologernas övriga regioner varvid veckovis bortavaro kan förekomma.

Ansök senast den 31 mars 2022. Gå in på SHM:s hemsida som du hittar här och klicka på knappen ”Ansök” längst ner till höger.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner

Viktoria Björkhager
Regionchef
076-128 41 30
viktoria.bjorkhager@arkeologerna.com

Kicki Nylander
HR-specialist
08-519 556 08
kicki.nylander@shm.se

Maria Petersson
Kontaktperson SACO
010-480 81 64
maria.petersson@arkeologerna.com