Arkeolog med stor erfarenhet att leda projekt

Ref 211-916-2021

Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet, Tumba bruksmuseum samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt.

Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal.
Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.

Vi söker dig som har en akademisk examen i arkeologi med tonvikt på medeltid–nyare tid

Arbetsuppgifter
Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa.  Arbetsuppgifterna omfattar dessutom att leda eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare. Utöver det ingår administrativ handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra flera olika arkeologiska tidsperioder men huvudinriktningen blir medeltid–nyare tid. Stor vikt läggs vid förmågan att driva projekt inom givna ramar från förfrågningsunderlag till färdig rapport. Resor som ibland inkluderar övernattning ingår i arbetet.

Kvalifikationer
Du har akademisk examen med huvudinriktning i arkeologi med särskild tonvikt på medeltid och nyare tid. Du har gedigen erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet. Du har dokumenterad erfarenhet av att planera och leda undersökningar av lämningar från ovan nämnda tidsperioder. Det är meriterande om du har disputerat.
Dokumenterad erfarenhet av att skriva arkeologiska rapporter är ett krav. God erfarenhet av digital dokumentationsteknik är nödvändig och erfarenhet av ärendehantering inom kulturmiljövården är meriterande. Andra meriterande erfarenheter är att arbeta med Intrasis och metalldetektering samt om du har erfarenhet av medeltid och nyare tid på landsbygd. I arbetet krävs körkort.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har hög samarbets- och organisationsförmåga och är driven i att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med uppdragsgivare, exploatörer och länsstyrelser. Du har god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann och strukturerad. Du är van att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Anställningsvillkor
Tjänsten är tillsvidareanställning på heltid med start efter överenskommelse. Vi tillämpar provanställning om 6 månader. Din placeringsort blir vid Arkeologernas kontor i Linköping. Det kan bli aktuellt med möten och fältarbete även vid Arkeologernas övriga regioner varvid veckovis bortavaro kan förekomma.

Ansökan
Välkommen med din ansökan! Gå in på den aktuella annonsen och bläddra längst ner till knappen med ”Ansök här”. Annonsen hittar du här. Vi vill ha din ansökan senast 7 november 2021.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner

Viktoria Björkhager
Regionchef
076-128 41 30
viktoria.bjorkhager@arkeologerna.com

Kicki Nylander
HR-specialist
08-51955608
kicki.nylander@shm.se

Tyra Ericson
Facklig företrädare SACO
010-4808241
tyra.ericson@arkeologerna.com