Arkeolog med stor erfarenhet av att leda projekt

Ref 211-177-2021

Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt.

Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal.

Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.

Vi söker nu två arkeologer med stor erfarenhet av att leda projekt.

Arbetsuppgifter
Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa. Resor ingår i arbetet.

Arbetsuppgifterna omfattar bland annat ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare. Dessutom ingår handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra alla arkeologiska tidsperioder från stenålder till nyare tid.

Kvalifikationer
Du har akademisk examen med huvudinriktning i arkeologi. Du har gedigen erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet. Du har omfattande och dokumenterad erfarenhet av att planera och leda arkeologiska undersökningar. Du har dokumenterad erfarenhet av att skriva arkeologiska rapporter. God erfarenhet av digital dokumentationsteknik är nödvändig och erfarenhet av ärendehantering inom kulturmiljövården är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med Intrasis och metalldetektering är nödvändigt. Vi ser gärna sökande med inriktning på järnålder och yngre järnålder-tidig medeltid. Erfarenhet av att ha jobbat hos oss är meriterande.

I arbetet krävs körkort för personbil.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har god samarbets- och organisationsförmåga liksom en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med exploatörer och länsstyrelser. Du har mycket god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann, strukturerad, har god förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Anställningsvillkor
Tjänsten är tillsvidareanställning på heltid med start efter överenskommelse. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Tjänsten är placerad i Lund men det förekommer resor och övernattning på annan ort.

Din ansökan vill vi ha senast 14 mars. Du ansöker här, gå in på länken och klicka på knappen ”Ansök” nere till höger på sidan.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner

Hélène Borna-Ahlkvist
Regionchef Lund
010-480 82 32
helene.borna-ahlkvist@arkeologerna.com

Kicki Nylander
HR-specialist
08-519 556 08
kicki.nylander@shm.se

Tyra Ericson
Facklig företrädare SACO
010-480 82 41
tyra.ericson@arkeologerna.com