”Arkeologi i Östergötland” har i år nominerats till Svenska Designpriset. Tidskriften är ett samarbete mellan Arkeologerna, Östergötlands museum och Stiftelsen Kulturmiljövård.
– Det känns fantastiskt roligt, speciellt eftersom det är arkeologer själva som bidrar med innehållet, säger redaktören Karin Lindeblad, på Arkeologerna.

Det är i kategorin Redaktionellt/Magasin/print som Arkeologi i Östergötland är nominerad. Svenska Designpriset är en årlig tävling i design och kommunikation där Sveriges bästa grafiska designers inom print, webb, mobil och visuell kommunikation utses.

Tidskriften innehåller populärvetenskapliga artiklar om arkeologi och historia och det första numret kom ut 2010. I årets nummer kan man bland annat läsa om välbevarade stenåldersfynd i Dags mosse,”guldgubbar” i Aska och om hur DNA-analyser används i den arkeologiska forskningen.

– Artiklarna skrivs av lokala arkeologer, som valt en plats eller ett ämne som särskilt intresserar dem. Det kan vara något tematiskt, eller ett fynd som det finns ett allmänintresse för. Det måste inte vara aktuella utgrävningar, men det är ett sätt för oss att nå ut med intressanta resultat snabbt, rapporterna tar ofta längre tid innan alla analyser är klara, säger Karin Lindeblad och tillägger:

– Det är lite av ett trolleri när vi lämnar över materialet till vår grafiska formgivare och ser hur fantastiskt resultatet blir.

Mark Olson på Forma Viva är ansvarig för formgivning och grafisk produktion av tidningen. Han säger att han blev ”härligt överraskad” av nomineringen.

– Vår huvudtanke har alltid varit att bjuda på vår fascination och att duka fram kunskap som de flesta kan ta till sig. Vi arbetar med en oerhört ändamålsenlig layout, med texter och bilder skapade av arkeologerna själva.

Hur arbetade du med den här tidningen? Hade du från början tänkt ut en speciell layout/design?
– Arkeologi rymmer så många angelägna berättelser. En otrolig skatt. Men samtidigt rör vi oss i tidernas landskap då man i ena stunden är i en period f Kr, i nästa står vi på en galgbacke i 1600-talets Skänninge. Platserna varierar lika mycket. Läsaren får lätt svindel. Därför är en tydlig, igenkännbar struktur helt nödvändig om vi vill behålla vår läsekrets, säger Mark Olson:

–  Lite fyrverkeri på sidorna, blandat med tydliga tidslinjer och mini-kartor – det är väl ett trevligt recept?

Tävlingen avgörs till hälften genom röstning av allmänheten och till hälften av en jury. Fram till och med den 13 september kan du gå in och rösta på Svenska Designprisets hemsida. Vinnarna presenteras den 14 november på Berns i Stockholm.

Du röstar genom att gå till Svenska Designprisets webbplats. Gå in under ”Redaktionellt – Magasin – Print” och välj AiÖ.
Scrolla ned till slutet av sidan, skriv in din e-postadress och skicka in din röst. Ett mejl kommer att skickas till din e-post där du sedan kan verifiera din röst via länken.

Kontaktpersoner:

Karin Lindeblad, Arkeologerna     010-480 81 55, 076-128 41 55
Ann-Charlott Feldt, Östergötlands museum 013-230 386,  0708-961 403
Mark Olson, Forma Viva  0708-13 36 71

Presskontakt:
Ninna Bengtsson 010-480 80 76, 076-128 40 76, ninna.bengtsson@arkeologerna.com

För fler bilder se Flickr
Ladda ner hela pressmeddelandet (PDF)