Det är ofta det sägs att skärsleven är arkeologens bästa vän men i detta inlägg vill jag passa på att hylla arkeologens andrahandsval till bästa vän (eller kanske snarare frenemy) – GPS:en.
En GPS följer med ut på majoriteten av våra utgrävningar, utredningar och besiktningar och GPS:erna har varit en naturlig del av vår arbetsmetod de senaste 10 åren (enligt den av Hägerstens-kontorets medarbetare med det bästa minnet).

För att förbereda en GPS inför ett fältprojekt, vara en support om något går galet eller vara på plats ute i fält kan arkeologerna ofta ta kontakt med en sån som jag – en IT-arkeolog. Jag och mina kollegor på Teknik-kontoret är också arkeologer men med en spetskompetens mot GIS och dokumentation – det är alltså bland annat vår uppgift att se till att GPS:erna fungerar precis som de ska, alltid – oavsett väder, utgrävningar i täta skogar eller nere i djupa brunnar. Här ovan är jag till exempel ute och traskar i ett schakt utanför Västerås med perfekta mätningsförhållanden.

Vi IT-arkeologer har en stor variation av arbetsuppgifter men ibland behöver vi dubbelkolla att GPS:er fungerar och effektivisera våra inmätningsmetoder. Sedan en tid tillbaka har vi bland annat jobbat med att försöka hitta en arbetsmetod som fungerar med samtliga av våra olika GPS:er vilket tro mig, absolut inte är det lättaste. GPS-tillverkare vill så klart helst att en köper fler produkter hos samma företag.

Precis som titeln på detta, allra första Teknikbloggsinlägg, är det ibland jag som IT-arkeolog ställs inför ett svårt val. Att gå ut, jag specificerar: utomhus i höstrusk, spöregn och endast några få plusgrader ELLER sitta kvar inomhus i värmen, med en halvdrucken kaffekopp och närhet till vidare googling (jag kan även uppmärksamma att vi på Uppsalakontoret sitter på andra våningen utan tillgång till uteplats). Det valet som följde kanske inte blev så ”arkeologigt” men ändock bekvämt. Genom att vinkla GPS-antennen ut genom fönstret fick jag nog bra satellit-kontakt och jag kunde utföra mina tester utan att behöva resa mig ur kontorsstolen. Och resultatet? Jo nu kan vi faktiskt använda vår R8 från Trimble tillsammans med en extern mätapp.

GPS:er, totalstationer och plattor är en del av arkeologens vardag idag och genom att ständigt utveckla, effektivisera och testa våra produkter underlättar vi och framför allt sparar tid för inmätningarna i och efter fält. Genom att till exempel direktregistrera inmätningarna in i vårt databasprogram Intrasis och/eller ha med sig rektifierade historiska kartor som bakgrund, kan vi ge ännu mer plats och fokus åt kvalitén på utgrävningarna. Det minskar förhoppningsvis även risken för dator- och teknikstrul. För ärligt talat – vem har inte svurit några gånger över sin GPS och ärligare talat hur hade dokumentationen av våra utgrävningar sett ut utan dem?