Arkeolog som sitter i en grop
Foto: Arkeologerna, CC BY

Du behöver inte komma till oss, vi kommer till dig! Slå dig ned i soffan, sparka av tofflorna och njut av historia och arkeologi hemifrån. I vår kommer Arkeologerna till Historiska museet i Stockholm digitalt! Vi pratar om aktuell arkeologi och spännande resultat från undersökningar runtom i landet i ett samarbete med museet.

Flera praktfyld har hittats i Dalköpinge. Foto: Magnus Andersson, Arkeologerna CC BY

Dalköpinge – rester av hantverk, gravar och gårdar under 12 000 år

Under hösten 2023 och våren 2024 genomförs en av de största arkeologiska utgrävningarna i Skåne på många år i de nordöstra delarna av Trelleborg. Arkeologerna och Sydsvensk arkeologi AB gräver nära 200 000 kvadratmeter, motsvarande ungefär 30 fotbollsplaner.

Under utgrävningen har arkeologerna hittat en hydda och en redskapstillverkningsplats från äldre stenåldern som är cirka 12 000 år gamla. Från yngre stenålder hittades hus, hyddor och gravar. Mitt på området, på den högsta punkten, grävdes rester av en gravhög från bronsåldern med en centralgrav fram. Den innehöll många praktfulla fynd, bland annat en guldring. Arkeologerna har även hittat rester av storgårdar från järnåldern, så kallade långhus.

Med Magnus Andersson, arkeolog och projektledare vid Arkeologerna.

Onsdag 13 mars kl. 18-19

Föreläsningen sker via programmet Zoom.
Biljettpris 80 kronor. Boka din biljett på Tickster. 

Tidigare föreläsningar

Pryssgården – människor och gårdsmiljöer under 6 000 år

Först ut är ett nedslag i en av de största pågående arkeologiska undersökningarna just nu i Östergötland. Missa inte ”Pryssgården – människor och gårdsmiljöer under 6 000 år”. Välkommen att lyssna på resultaten från undersökningens första del. Det blir hus, gårdar, unika yxfynd och mycket mer från framför allt brons- och järnålder.

Mer info hittar du på Historiska museets hemsida.

En unik dekorerad yxa från bronsåldern hittades i Pryssgården i höstas. Den väckte stor uppmärksamhet. Foto: Arkeologerna CC BY