Kolla in medeltida föremål som hittats vid stadsgrävningarna i Kalmar och hör mer om märkliga gravar i Gårdby kyrka. Under Arkeologidagen den 28 augusti, anordnas en rad evenemang runt om i Sverige, här följer ett axplock.
Småland
Arkeologidagen på Kalmar slott: Det medeltida Kalmar blir synligt
Området väster om Kalmar slott var stadens centrum från början av 1200-talet fram till mitten av 1600-talet då staden flyttades till Kvarnholmen. Nu görs en stor arkeologisk undersökning i Gamla stan som berör ett antal medeltida tomter med stenhus, källare och byggnader av trä.
Arkeologerna, med bland andra Magnus Stibeus, berättar om senaste resultaten och visar spännande fynd.
Tid och plats: Gröna Salen, Kalmar slott, mellan klockan 15 och 17.
Hiss till Gröna salen finns. Ca 200 m till Handikapparkering i slottsallén.
Entréavgift till Kalmar Slott:
Vuxen 95 kronor/person (Ordinarie 165 kronor). Barn och ungdom 6–19 år 60 kronor . Barn 3–5 år 45 kronor. Boka gärna din biljett på hemsidan. Biljetter återköps ej. Årskort gäller ej.
Öland
Gåtfulla Gårdby – undersökningsresultat från kyrka och gravar
En nyutkommen populärvetenskaplig bok om Gårdby kyrka på Öland presenteras av osteologen Caroline Arcini och arkeologen Rikard Hedvall.
Tanken på att skriva boken föddes redan vid utgrävningen i kyrkan, när locket på en gravkista i sten lyftes av. I den låg den man som hade låtit uppföra kyrkan för nästan tusen år sedan. Den syn som mötte arkeologen kom under lång tid att finnas kvar på hennes näthinna – ett skelett, helt inlindat med rep från huvud till fötter. Spåren av avhuggna ben i skelettet visade också att han hade dött vid ett överfall eller i en strid.
Det hör inte till vanligheterna att en hel kyrka och alla gravar i den undersöks arkeologiskt. Genom undersökningen av den medeltida kyrkan i Gårdby har vi fått kunskap om att endast 31 personer blev begravda i den under de 700 år som kyrkan var i bruk. Skelettmaterialet har dessutom genom flera olika naturvetenskapliga analyser, som DNA, strontium, och 14C, bidragit med information om vid vilken tid de olika personerna begravdes och om de var släkt med varandra.
Upptäckten av att takbjälkarna till den rivna 1100-talskyrkan var bevarade i den nybyggda kyrkan på 1800-talet, var en värdefull överraskning. Därmed kunde kyrkans uppförande, olika tillbyggnader och renoveringar tidfästas genom årsringsanalyser av träet.