Välkommen på Arkeologidagen 2023

Följ med på en resa i tiden

Kolla in medeltida föremål som hittats vid stadsgrävningarna i Kalmar, hör mer om Östergötlands största arkeologiska undersökning någonsin och trädgårdsarkeologi i Rosendals slottspark. Under Arkeologidagen den 27 augusti anordnas en rad evenemang runt om i Sverige, här följer ett axplock.

Småland

Utgrävningarna i Gamla stan, Kalmar

Kom till Kalmar slott och lyssna på de senaste resultaten från de arkeologiska undersökningarna i Gamla stan. Du kan även träffa arkeologer och olika specialister som arbetar med utgrävningarna.

Kanske har ni störts av de stora grävmaskinerna, häpnat över att en hel hop med människor i gula varselkläder legat på knä och pillat på stenar och bruna jordlager flera meter ner i gatan. Möjligen även fascinerats över välbevarade huslämningar i Kungsgatan. Den mest erfarna och de som bott länge i Gamla stan i Kalmar har nog insett att det är arkeologi på gång.

Titta på skärvor från venetianska glasbägare som man drack ur i staden för 700 år sedan! Vi visar flera andra föremål som hittats det senaste året. Nu börjar vi också se resultaten från alla de jordprover som analyseras med fröer, rester av vad som hanterades i hushållet, vad man importerade, tillagade och vad man åt. Gradvis börjar en bild växa fram av mat och smaker i det medeltida Kalmar.

Med bland andra Magnus Stibeus från Arkeologerna som berättar om senaste resultaten och visar spännande fynd.

Tid och plats: Gröna Salen, Kalmar slott, mellan klockan 16 och 18.
Hiss till Gröna salen finns. Cirka 200 meter till Handikapparkering i slottsallén.

Mer information finns på: https://kalmarslott.se/evenemang/

Arrangörer: Arkeologerna SHM och Kalmar slott

En del av toppen på ett lock från en pokal i glas. Det exklusiva kärlet är troligen tillverkat under 1500-talet.
En del av toppen på ett lock från en pokal i glas. Det exklusiva kärlet är troligen tillverkat under 1500-talet. Foto: Arkeologerna CC BY
Personer ute på en slätt med träd i bakgrunden.
Den arkeologiska undersökningen av Pryssgården är den största i Östergötlands historia. Ett unikt område med hus från bland annat bronsåldern. Foto: Arkeologerna CC BY

Östergötland

Visningar av den stora utgrävningen i Pryssgården och Himmelstalunds hällristningar

Välkomna att ta del av de senaste resultaten från Östergötland största arkeologiska undersökning och höra de spännande berättelserna kring Himmelstalunds hällristningar!

Vid Pryssgården kommer arkeologer berätta om områdets historia och den arkeologiska undersökningen, guida på undersökningsytan, samt visa fynd från undersökningen. Aktiviteter för barn kommer finnas. På plats finns även representanter från Norrköpings kommun som kan berätta om framtiden för Pryssgården. För visning av den arkeologiska undersökningen krävs förbokning.

Plats: Andra kyrkovägsgränd 2
Tider: 10.30 och 13.00
Boka din biljett här

Vid Himmelstalunds hällristningar finns Norrköpings stadsmuseum på plats för att berätta om ristningarna och dess historia. Visningar erbjuds kl. 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00. Aktiviteten är även anpassad för barn. Ingen förbokning krävs för visningen av hällristningarna.

Kontaktpersoner:
Den arkeologiska undersökningen, Marcus Asserstam, 010-480 80 98, marcus.asserstam@arkeologerna.com
Hällristningarna, Theres Furuskog, 011-15 26 55, theres.furuskog@norrkoping.se

Arrangörer: Arkeologerna och Norrköpings stadsmuseum

Keramikskärva
Förhistorisk keramik hittad i Pryssgården. Foto: Arkeologerna CC BY

Uppland

Trädgårdsarkeologi i Rosendals slottspark

Vackra Rosendals trädgård och slottspark på Djurgården i Stockholm anlades på 1800-talet. Under de senaste åren har flera arkeologiska undersökningar utförts i området. Genom trädgårdsarkeologin blir berättelserna om våra historiska parker och trädgårdar som ligger dolda ovan och under mark hörda och synliggjorda. Trädgårdsarkeologin har varit ett viktigt verktyg i upprustningen av Rosendals lustpark, som pågått sedan 2018. Hör mer om de trädgårdsarkeologiska undersökningarna i slottsparken.

Plats: Rosendals slott
Tid: Kl 13.00

Arrangör: Kungliga djurgårdsförvaltningen i samarbete med Arkeologerna

Tips för barn – Arkeologidagen på Historiska museet!

Museet uppmärksammar arkeologin och arbetet med att upptäcka, tolka och förstå historien. Ibland kan det kännas som magi, att hitta några små fragment av ett kärl eller ett smycke och från de fragmenten kunna återskapa delar av en kultur.

På 1930-talet grävde arkeologer ut en stenåldersgrav i Barum i Skåne med ett skelett. Eftersom redskapen i graven var avsedda för jakt och fiske trodde man att det var en man; kvinnor jagade ju inte! Först flera decennier senare gjordes nya undersökningar och det visade sig att personen i graven fött flera barn. Under Arkeologidagen kan du själv få komma och hjälpa oss att tolka arkeologiska föremål i vår foajé. Vad tror du att en arkeolog om tusen år kommer säga när hen gräver fram en mobilkamera?

Dessutom sista chansen att uppleva ”Viking för en dag”. På museets gröna innergård kan du prova på vikingatida hantverk och lekar, baka vikingatida bröd, lyssna på sagor ur den nordiska mytologin eller följa med på visning inne på museet i utställningen Vikingarnas värld.

Plats: Historiska museet i Stockholm
Tid: Klockan 10.00–17.00.

Prova på vikingatida hantverk och lekar under Viking för en dag på Historiska museet. Foto: Jens Mohn, Historiska museet/SHM CC BY