GIS-arkeolog med placering i Lund

Ref 211-533-2022

Statens historiska museers uppgift är att främja kunskapen och intresset för Sveriges historia samt att bevara och utveckla det kulturarv som myndigheten förvaltar. Vår verksamhet ska vara en angelägenhet för alla människor i samhället. Hos oss finner du en familj av välkända museer: Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott, Sveriges museum om Förintelsen och Tumba bruksmuseum. Inom myndigheten finns också uppdragsverksamheten Arkeologerna med kontor runt om i landet.

Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi cirka 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal. Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.

Arkeologerna söker nu en

GIS-ARKEOLOG med placering i Lund

Enheten Redaktion och Teknik utgörs av redaktörer, GIS-arkeologer och systemspecialister som jobbar med kommunikation och digital dokumentation.Vi är en viktig del av Arkeologernas projektverksamhet och driver i mindre omfattning även egna uppdrag. I  ingår bland annat fältdatastöd, informations- och datasamordning, geografiska analyser (GIS), dokumentation, utbildning och drönarfotografering. En annan viktig uppgift inom enheten är utveckling och försäljning av systemet Intrasis samt utbildning och support av systemet gentemot externa och interna användare. Vi svarar även för beställarkompetens och omvärldsbevakning inom vårt område. Enheten har idag tio anställda som har sina arbetsplatser på olika kontor.

Arbetsuppgifter
GIS-arkeologerna jobbar verksamhetsövergripande med teknisk planering och stöd för digital dokumentation. Som GIS-arkeolog bidrar du med din kompetens som en integrerad del i våra arkeologiska projekt och andra uppdrag inom kulturarvsfältet. Du bidrar även med support och stöd via vår Helpdesk, främst inom teknisk mätningsutrustning, GIS samt Intrasis. Problemlösning ingår i de dagliga arbetsuppgifterna. Att hålla ordning och reda är en viktig del av arbetsprocessen. I Helpdesk ges också support av Intrasis till våra externa kunder. Du kan även ansvara för egna uppdrag, exempelvis dokumentation med drönare, Structure from motion eller arkeologisk prospektering, beroende på din individuella kompetensprofil.

Kvalifikationer
Du har kunskap om de olika moment som ingår i en uppdragsarkeologisk process samt digital dokumentation. Goda kunskaper inom GIS, mätinstrument, databaser samt Office-paketet är ett krav för att lyckas med arbetet. Du behärskar engelska i tal och skrift. Vi förutsätter att du har examen i arkeologi.
I arbetet krävs körkort. Erfarenhet av teknisk planering och dokumentation med drönare samt Structure from motion är meriterande.

Personliga egenskaper
Vår verksamhetsidé bygger på mål- och resultatfokus. Därför förväntas du ha en affärsmässig utgångspunkt, vara strukturerad och ha förmåga att prioritera. Du tar och behåller initiativ. Det är en fördel om du har intresse av utveckling. Du måste ha förmågan att ta till dig nya arbetssätt och lära dig ny teknik. Vi vill även att du är kvalitetsmedveten och har känsla för service. Det är betydelsefullt att du är positiv, kommunikativ, tydlig och har förmåga att se helheten. Du är prestigelös och har samarbetsförmåga, detta är viktigt då du kommer att ingå i ett team. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Anställningsvillkor
Tjänsten är ett vikariat på 1 år med möjlighet till en tillsvidareanställning. Arbetstiden är heltid med start efter överenskommelse. Placeringsort blir vid Arkeologernas kontor i Lund. Arbete under perioder på andra orter förekommer i tjänsten.

Vi vill ha din ansökan senast 7 augusti 2022. Gå in på SHM:s hemsida och den utannonserade tjänsten, klicka på knappen ”Ansök” längst ner till höger.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersonerna nedan nås under följande perioder under ansökningstiden:

Jane Jansen 2022-06-15–2022-07-15
Anders Biwall 2022-06-15–2022-06-17 och 2022-07-18–2o22-08-07
Kicki Nylander 2022-06-15–2022-07-15
Tyra Ericson 2022-06-15–2022-07-05 och 2022-08-01–2022-08-07

Kontaktpersoner

Jane Jansen
Systemförvaltare
010-480 80 22
jane.jansen@arkeologerna.com

Anders Biwall
Enhetschef
010-480 80 37
anders.biwall@arkeologerna.com

Kicki Nylander
HR-specialist
08-5195 56 08
kicki.nylander@shm.se

Tyra Ericson
Facklig företrädare SACO
010-480 82 41
tyra.ericson@arkeologerna.com