Bli arkeolog för en dag, lyssna på föreläsningar om slott eller besök spännande arkeologiska utgrävningar av bland annat en stenåldersboplats. Det var bara några av våra arrangemang runt om i Sverige. Arkeologidagen den 26 augusti lockade hundratals besökare. 

På många håll var det soligt väder och klart när Arkeologidagen drog igång, traditionsenligt sista helgen i augusti. Arkeologerna arrangerade ett flertal aktiviteter på olika platser, på Göteborgs stadsmuseum berättade vi om förra årets spännande utgrävning av det stora röset i Arendal, ett av de största i Sverige och på Historiska museet i Stockholm höll Jonas Bergman föredrag om fyndet av en av de äldsta inälvsparasiterna i världen.

I Inre hamnen i Norrköping fick besökare guidade visningar av det gamla kronobränneriet och utgrävningen som pågått under flera år och gett många spännande fynd, bland annat en 250 år gammal snusdosa med snus kvar.

I Biskopstuna vid den pågående amatörarkeologiska utgrävningen som Arkeologerna anordnar tillsammans med Österåkers kommun och Österåker hembygds- och fornminnesförening var det öppet hus. Bland annat visades fornborgen och anordnades barnverksamhet där barn och unga fick prova på att vara arkeologer och leta efter spännande fynd i en särskild del.

På Kalmar slott hölls föreläsningar. För fjärde året i rad presenterade Arkeologerna de senaste resultaten från Kalmars äldsta historia. I år belystes de senaste fem årens olika utgrävningar på Kalmar slott med särskilt fokus på vårens undersökning på Norra vallen. Vid denna kunde vi bland annat dokumentera den kraftiga grunden av ett lusthus från mitten av 1500-talet och en lusthusbyggnad från drottning Gunilla Bielkes tid på slottet i slutet av 1580-talet.

Och även om vädret stundtals inte levde upp till den gångna sommarens så trotsade besökarna regnet för chansen till en djupdykning i historien…

Väl mött nästa år!