Arkeologerna skulle undersöka en stensättning i Linköping och fann en ovanlig kistgrav. Här hade en person begravts med yxa och dolk, på 900-talet.

En arkeologisk undersökning genomfördes hösten 2022 av en ovanlig typ av stensättning, belägen i stadsdelen Hackefors i Linköpings östra utkant. Stensättningen låg i ensamt majestät på krönet av en bergshöjd. Utsikten därifrån var milsvid över det flacka slättlandet kring Linköping.
Stensättningen hade en mycket kraftig kantkedja, mestadels bestående av kantställda block, och mitten fanns en kistgrav från 900-talet. Kistan hade placerats i ett gravschakt med stenfodrade sidor. Personen i kistan hade fått med sig en yxa och en dolk. Det fanns också rester av textil, sannolikt från ett klädesplagg.
– Vi hade verkligen inte förväntat oss en kistgrav från vikingatiden. Tidigare har vi undersökt stensättningar i trakten och de har varit från äldre järnålder, så vi trodde att den här också skulle vara det. Den kraftiga kantkedjan av resta/kantställda stenblock är mycket ovanlig, säger Alf Eriksson, projektledare på Arkeologerna, och tillägger:
– Den fanns inget kvar av den gravlagda personen., fast det är högst sannolikt en man och han kommer definitivt från samhällets övre skikt.
I Östergötland är 900-talet ett sekel som kännetecknas av övergången från en äldre tids hedniska sedvänjor till kristendom. Den här begravningen var gjord med kristna förtecken men stensättningen var uppförd på en gravplats från äldre järnålder.
Läs mer i rapporten En vikingatida kistgrav i Sviestad

