Vårt arbete bevakas ofta av medierna och Arkeologerna är nästan varje vecka med i TV, radio, tidningar och olika sociala medier. Här hittar du det senaste om vad som rapporteras i media om oss och våra uppdrag.
Om oss i media
Från pest och kolera till framtidens okända pandemier
De flesta känner till digerdöden. Men genom historien har pandemierna rasat och de lär fortsätta drabba mänskligheten i framtiden också.
Arkeologer gräver nära kyrkoruin
Ruinen efter Träslövs gamla kyrka går inte att missa. Men hur är det med området nära ruinen? Arkeologer har undersökt den saken nu i veckan.
Grävde inför Västlänken – hittade testikeldolk
Snart ska det börja borras och sprängas vid Skansen Lejonet. Arkeologerna är nämligen klara med sina utgrävningar för den här gången. Som vanligt har de gjort flera fynd, men ett väckte lite mer uppmärksamhet i sociala medier än de andra – testikeldolken. – Det är både ett vapen och så namnet då. Den har fått rätt så många likes, säger arkeologen Anders Kjellin.
Han fick farfars flaskpost - efter 110 år
Över 100 år gammal flaskpost hittades i Norrköping
Under arkeologiska undersökningar i Inre hamnen i Norrköping hittades en över hundra år gammal flaskpost .
Ny studie: Åkermark runt Malmö på järnåldern
Ny forskning visar hur landskapet i sydvästra Skåne växte fram, rapporterar SVT Skåne. Under järnåldern var omkring tio procent av marken kring Malmö och Lund åkrar, och åkermarken ökade successivt.
En unik arkeologisk utgrävning på Öster
En arkeologisk utgrävning pågår i kvarteret Simpan på Öster i Söderhamns kommun. Arkeologer hoppas få reda på hur länge folk har bott på platsen och vilka de var. – Enda sättet att få veta är att gräva arkeologiskt, säger Mathias Bäck, arkeolog.
Pollen från brunnar avslöjar Skånes historia
Genom att undersöka pollenprover från brunnar kan forskare nu för första gången i en unik studie se hur odlingslandskapet växte fram i sydvästra Skåne under tusentals år. – Det är ett fönster till det förflutna, vi har känt till vissa detaljer men saknat den stora bilden, säger paleoekolog Per Lagerås, på Arkeologerna, Statens historiska museer.
E65 ska byggas om – först säkrar arkeologerna fynden i marken
Verktyg, benrester, mynt och ett gammalt vattenhål. I åkermarken runt Börringe har arkeologer i veckan hittat nya spår efter människor som levt där under både stenålder och medeltid. Innan E65 byggs ut från Svedala undersöks fornlämningarna i området.
Oväntade fyndet: en stenpenis från bronsåldern
Vid en arkeologisk utgrävning i Rollsbo hittade man nyligen en halv meter lång fallosformad sten. Fyndet tros härstamma från bronsåldern och kan ha använts i offerceremonier. – Det är inget snack om saken, den har en väldigt penisliknande form, säger Gisela Ängeby, arkeolog och en av dem som grävde fram fyndet.
1600-talsvrak hittade i centrala Göteborg
Tre fartygsvrak från 1600-talet har hittats vid Packhusplatsen i Göteborg.
Archaeologists Find Rare Viking-Age Boat Burials in Sweden
Archaeologists have found two rare boat burials from the Viking age in Sweden, offering what they say is a glimpse into how customs and practices changed in the tumultuous era of raids, religious conversion and trade.
Archaeologists expected a routine dig in Sweden, but they uncovered two rare Viking burial boats
Spektakulär vikingatida båtgrav hittad i Gamla Uppsala
Det är ovanligt att arkeologer hittar så kallade båtgravar, de senaste i Sverige återfanns på 70-talet. Men nu har två hittats vid Gamla Uppsala prästgård som ska undersökas. I den ena träbåten har en man begravts tillsammans med sin häst och hund.
Ståpälsfynd på Orust
Djurben och krukskärvor, men även stenåldersfynd. Det har arkeologerna som grävt ut efter torpet Tjuvkil på Orust hittat.
Många historiska fynd i Inre hamnen
Skeppsdelar från 1200-talet funna i stattgropen
Vid utgrävningarna på Stattomten har spännande fynd gjorts, bland annat finns spår från Enköpings medeltida hamn och delar av ett handelsskepp.
Arkeologer på jakt efter Getakärr
I kvarteret Renen finns inte bara föroreningar från industrialismens dagar. Här finns även lämningar från den gamla staden Getakärr. De undersöks just nu av arkeologer.
Kulorna avslöjar stadens ryssförsvar
Oväntade fynd på Skälby
Arabiska silvermynt från vikingatid, dekorbleck från en knivskida och en förgylld agraffknapp. Det och en hel del andra fynd har dykt upp vid en arkeologisk utgrävning på Skälby.