Ruinerna efter ett medeltida kloster kan ha hittats i en åker i Derome norr om Varberg. I samband med en undersökning med markradar framträdde plötsligt resterna efter två meter tjocka murar.
– Jag har arbetat som arkeolog i 40 år och det här är något unikt, säger Bengt Westergaard på Arkeologerna, Statens historiska museer.

Det är ute på en platt åker i den lilla orten Ås som Bengt Westergaard kört med så kallad markradar, ett instrument som fungerar ungefär som ett ekolod och kan visa vad som döljer sig under jorden. Han berättar att det blev en överraskning när han fick se bilderna som framträdde på murarna till den troliga klosterruinen.
– När det är torrt i marken, kan det bildas något som heter crop marks, och då syns de här murarna väldigt väl ovan jord. När man kör markradar visas eventuella strukturer under jord som mörkfärgningar och här var det en rejäl anomali. Jag har aldrig sett något liknande, murarna syntes väldigt tydligt, säger han.
Det var hobbyarkeologen Göran Bengtsson, som när han studerade gamla 1700-talskartor av området, först hittade en märklig rektangel inritad. På kartan från 1760 hade lantmätaren markerat platsen men även skrivit in ordet ”Klosterkullen”.
– Jag åkte hit en torr sommardag och det syntes tydliga spår i marken, säger Göran Bengtsson till Varbergs Tidning.
Efter användning av drönare och metalldetektor som gjordes i Kulturmiljö Hallands regi, tog Göran Bengtsson kontakt med Bengt Westergaard på Arkeologerna. Och i samband med den första undersökningen med markradar hittades två meter tjocka murar, rester av pelarfundament och andra byggnadsdelar. Klostret dateras troligen till sent 1100-tal och en teori är att det rör sig om cisterciensklostret Ås som sedan flyttades på 1200-talet. I ett brev från ett sammanträde från 1243 ansökte den dåvarande abboten om att få flytta Ås kloster.
Det är den östra längan, som kan ha hittats, enligt Bengt Westergaard.
– Det är östra längan och dormitoriet vi ser. Det är inte säkert att man byggde mer, utan de kan ha påbörjat bygga kyrkan och sedan slutat, det vet vi inte förrän vi undersökt platsen ytterligare.
En andra runda med markradar är planerad för att se om det bland annat går att lokalisera kyrkans kor och rester av yttermuren som idag kan ligga under vallen. Om det blir några arkeologiska utgrävningar i framtiden är ännu oklart.

