En liten snusdosa från 1700-talet hittades vid utgrävningen i Inre hamnen. Den gömde på en överraskning – mellan 200-300 år gammalt snus.
– Det är ett spännande fynd, säger Karin Lindeblad på Arkeologerna.
Finkeramik från Kina, gnistrande vinglas, fiskben och husgrunder från det gamla kronobränneriet. Arkeologerna vid Statens historiska museer har hittills hittat en veritabel skattgömma från historisk tid under de pågående utgrävningarna i Inre hamnen. En liten snusdosa i mässing låg på bottnen av det som en gång var en å och har troligen tappats av ägaren i vattnet någon gång på 1700-talet. Dosan är graverad med initialerna PWG.
– Det är troligt att den tillhört en Pehr Gustaf Wadström, en industriman som ägde varvet på Skeppsholmen, säger Lindeblad.
Någonting skramlade inne i dosan och när locket öppnades skvallrade en doft av tobak om innehållet.
– Den var fylld till hälften med snus. Jag trodde inte att det skulle vara något annat än lera, troligen har det med bevaringsförhållanden att göra, att det har legat syrefritt i gyttjelager. Det är jättekul.
För tillfället gräver Arkeologerna nu fram ett gammalt kronobränneri. Under slutet av 1700-talet inrättades ett 60-tal statliga brännerier i Sverige för att få monopol på tillverkningen. Man har bland annat hittat magasinsbyggnaden där rågen som användes till brännvinet förvarades. Byggnaden var minst 60 meter lång och byggd av stora, kluvna stenar. Kritpipor och mynt från 1600-1700-talet hör till vardagsföremål som dyker upp.
– Det är den största stadsarkeologiska undersökningen som har gjorts i Norrköping. Vi kommer snart att gå igenom ett område där skeppsvarvet låg. Och det finns en bebyggelse på Skeppsholmen från 1600-tal som vi har hittat spår av, säger Magnus Stibéus på Arkeologerna.
En stenlagd väg som var täckt med fiskben har också sett dagens ljus.
– Vi har hittat jättefina byggnader, både magasinsbyggnaden och bränneribyggnaden där brännvinstillverkningen skedde. De har över en meter höga murar med fina kryssformade ankarjärn bevarade och man kan till och med se olika rumsindelningar, säger Karin Lindeblad.
– Det här var en ö. Fiskbenen visar att man har lagt till vid någon brygga vid vägen och rensat fisken för att sedan åka vidare in i stan kanske för att sälja den.
Under hösten fortsätter utgrävningen och då hoppas arkeologerna hitta spår efter skeppsvarvet och kanske ännu äldre byggnader.
Kontaktpersoner
För mer info och pressbilder kontakta arkeolog Karin Lindeblad eller projektledare Magnus Stibéus
För pressbilder besök Arkeologerna på Flickr