Trodde du att alla åt julskinka till jul? Knappast, utomlands äter man nämligen helt andra saker och i många länder står pippin i centrum. Under utgrävningen av Gamla Uppsala prästgård hittades kalkonben.
Stekt karp var tidigare huvudrätt i Österrike, numera har gås och kalkon blivit allt mer populärt. I Frankrike och många fransktalande länder sätter man sig till bords till speciellt lyxiga rätter; sniglar, gåslever (foie gras), rökt lax, ostron, musslor, hummer och anka står på menyn. Till dessert finns “La Bûche de Noël, ”julstubbe”, en julkaka som formas som ett vedträ och kan fyllas med exempelvis choklad och sedan garneras. I Mexiko mumsar man gärna i sig tamales, degknyten med olika fyllningar som ångkokas i majsblad medan italienarna har sju olika sorters fiskrätter och julfirare i Slovakien sörplar i sig kapustnica, en tjock surkålssoppa med korv och skinka.
I USA och Storbritannien är det fågel som har huvudrollen och då framför allt kalkonen med olika tillbehör. Men även i Sverige har kalkon varit populärt. Under utgrävningen av Gamla Uppsala prästgård i höstas hittades en källare, brunn och mängder med kritpipor, ben och mynt från medeltid och modern tid. I källarens fyllning låg bland annat ett lårben från kalkon. Den populära fågeln kommer ursprungligen från Nordamerika och spanjorer tog med sig fågeln till Europa på 1500-talet. I Sverige är det främst i lämningar från 1600–1700-tal som fågeln förekommer då och då.