Arkeologernas nya bok ”at Upsalum – människor och landskapande” som handlar om en av Sveriges största utgrävningar i Gamla Uppsala toppade i helgen Adlibris lista över mest sålda arkeologiböcker.

Det var när ett järnvägsspår skulle byggas nära de stora Kungshögarna som arkeologer fick möjlighet att undersöka ett 70 000 kvadratmeter stort område som var tättbefolkat redan på 600-talet e Kr. I boken presenteras forskningsresultaten från utgrävningen som pågick 2012-2014 i ett 20-tal djupgående artiklar. Här får vi bland annat veta mer om det mystiska stolpmonumentet, sociala skillnader mellan invånarna, märkliga ritualer på gravfältet, gårdarnas utveckling, husoffer och metallhantverk. Projektet är ett samarbete mellan Arkeologerna, Upplandsmuseet och Societas Archaeologigica Upsaliensis.

​Boken som kom ut i förra veckan och kostar 317 kronor låg i helgen etta på bokjätten Adlibris lista över mest populära arkeologiböcker och hamnade på måndagsmorgonen på en hedrande femteplats. Före flera populära böcker.

Etta under måndagen på Adlibris lista låg populärvetenskapliga boken; ”Gamla Uppsala : människor och makter i högarnas skugga” av Kristina Ekero Eriksson.

Läs mer om utgrävningen i Gamla Uppsala 
Läs mer på externa projektsidan
Mer om boken