Mitt i novembermörkret och rusket samlades deltagarna från den amatörarkeologiska kursen till en mingelkväll i Hägersten. De fick kolla på fynden de var med och grävde fram och höra mer om spännande delresultat från sommarens utgrävning.

 

Många av de som var med och grävde med oss vid den medeltida ärkebiskopsborgen i Biskopstuna kom till Arkeologernas kontor på Instrumentvägen den 6 november. För flera av dem var det första gången sedan i augusti de träffades igen och stämningen var uppsluppen. Förutom deltagarna var även Birgit Lindholm från Österåkers kommun med och minglade. Flera av fynden från i somras har nu konserverats och deltagarna hade möjlighet att se det de grävde fram. Det bjöds på mackor, tilltugg och dryck och arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius Jörpeland berättade om nya analysresultat.

– Det var lyckat. Alla var jättenöjda och tyckte det var roligt att träffas igen. De flesta sade att de vill vara med och gräva nästa år igen, säger Ann-Mari Hållans Stenholm.

I augusti 2020 planeras den pågående forskningsgrävningen vid Biskopstuna att fortsätta. Det är tredje året i rad som den amatörarkeologiska kursen arrangeras, projektet anordnas i samarbete med Österåkers kommun och Österåkers hembygds- och fornminnesförening.