Idag går startskottet för julen. Många passar på att gå i kyrkan och lyssna på julsånger, men adventsstjärnor och adventsljusstakar hör också till traditionerna.

Advent som kommer från latinet ”adventus” betyder ”ankomst” och inleder det kristna kyrkoåret. Advent firas enligt den kristna traditionen i väntan på Jesusbarnets ankomst, därav ordets betydelse. Som bekant firas första, andra, tredje och fjärde advent med att man tänder ett ljus i adventsljusstaken för varje söndag som passerats för att hålla reda på hur lång tid det är kvar. Seden är drygt 90 år gammal och började spridas i Sverige under 1930-talet från Tyskland. På Kaiserwerths diakonissanstalt i Düsseldorf tände man sju ljus i en adventsgran varje söndag (ett ljus för varje veckodag) totalt 28 ljus och seden fördes till Sverige under slutet av 1800-talet av Ersta diakonissanstalt i Stockholm. 1934 tillverkade Oskar Andersson från Göteborg världens första elektriska adventsljusstake, fem år senare såldes de första 2 000 ljusstakarna för 13 kronor styck.

Även Adventsstjärnan härstammar från Tyskland närmare bestämt från Herrnhut i Sachsen och 1800-talet. Lärare på olika internatskolor lät sina elever göra en sorts pappersstjärnor med lampor inuti som de tände. Den första stjärnan kom till Sverige 1894 men de ökade i popularitet på 1940-talet när den bekanta sjuuddiga gulröda adventsstjärnan, den så kallade ”proletärstjärnan”, lanserades.

Idag tänds ljus i många kyrkor under adventsgudstjänsterna, så även i Lunds domkyrka. Kyrkan började troligen byggas redan på tidigt 1100-tal. Nedan kan du se kyrkan i 3D och fler 3D-modeller hittar du på vår Sketchfab-sida.