Snart är det dags för semester för några av oss i Inre hamnen och vad passar väl inte bättre än att slå sig ner med en bra bok! Här kommer några boktips som vi vill dela med oss av inför sommarläsningen.

Först ut är Karin som tipsar om två handböcker med goda råd och instruktioner om hur en storgård ska skötas med allt från trädgårdsodling till gruvdrift. Allt för den vetgirige hemmafixaren med vurm för 1700-talet.

En fulständig Swensk Hus-Hålds-Bok: en handbok i gårds- och hushållsskötsel i vid mening från 1700-talets första hälft samt Brockmans värld och hushållsbok belyst i åtta artiklar av nutida forskare. Volym 1 och 2 af Reinerus Reineri Brockman. Redaktör Håkan Tunón. Foto: Karin Lindeblad, Arkeologerna.

Karin rekommenderar även boken Missdådare. Brott och människoöden i Sverige omkring 1600, av Annika Sandén.

I boken framträder människoöden under stormaktstiden och läsaren får en god inblick i den tidens samhälle och värderingar. Foto: Karin Lindeblad, Arkeologerna.

Albins boktips är Familjen och snuset: om släkten Swartz som byggde Norrköping av Bertil Swartz. I boken berättars om familjen Swartz från att de flyttat till Norrköping 1751 till våra dagar.

”Intressant läsning om en av Norrköpings namnkunnigaste familjer, kanske extra roligt för mig som också är värmlänning i exil,” säger Albin om boken. Foto Maria Sjöquist, Arkeologerna.

För den tegelintresserade tipsar Lotta om boken Taktegel och tegeltak av Olof Antell.

Foto Maria Sjöquist, Arkeologerna.

Marias tips till sommarläsningen är Slaveriets historia av Dick Harrisson och boken Mor gifter sig av Moa Martinsson.

Maria om Slaveriets historia: ”Jag blev helt uppslukad av berättelserna om hur stora delar av Europa drogs med i det som kom att bli en av världens största mänskliga tragedier och hur den stora världen hänger ihop med vår lilla här i Norrköping.” Foto Maria Sjöquist, Arkeologerna.

Ytterligare tips på en roman kommer från Ricke som rekommenderar Krigens barn av Per Anders Fogleström. Romanen utspelar sig i Stockholm under åren 1788 till 1814. En tid som präglades av de många krig som Sverige deltog i.

I boken får läsaren följa olika människors levnadsöden under krigets vardag. Boken skildrar den tid som Kronobränneriet och Skeppsvarvet var i bruk i Inre hamnen. Foto: Karin Lindeblad, Arkeologerna.

Vi avrundar våra tips med tidskriften Arkeologi i Östergötland vars senaste nummer (2018) är extra fokuserat på Norrköping, en arkeologisk guidebok samt några nya Norrköpingsböcker.

Foto: Karin Lindeblad, Arkeologerna.
Helvetesveckan: rysshärjningarna i Norrköping 1719 -ett brinnande inferno av Lennart Moberg. Det medeltida Östergötland. En arkeologisk guidebok. Av Rikard Hedvall och Karin Lindeblad och Norrköping före grävskoporna. av Willy Forsström och Anna Österberg.Foto Maria Sjöquist, Arkeologerna.