En unik bildsten från 900-talet som varit försvunnen i 300 år har hittats under en grävning inför en avloppsledning utanför Ystad. Stenen ingår i det så kallade Hunnestadsmonumentet som ursprungligen bestod av flera bild- och runstenar.
– Den låg med bildsidan upp när vi hittade den, säger Axel Krogh Hansen, på Arkeologerna vid Statens historiska museer.
Hunnestadsstenarna anses vara ett av landets märkligaste monument från vikingatiden. De åtta stenarna – varav tre bildstenar, två runstenar och tre oristade stenar – tros ha rests av två bröder och stod vid Hunnestad by utanför Ystad.
Men på 1700-talet försvann flera av stenarna spårlöst, bland annat den nu återfunna stenen som oväntat hittades av Arkeologerna på onsdagsmorgonen.
– Det känns helt otroligt för det var en helt vanlig schaktningsövervakning. Vi hittade en del porslinsskärvor och tegel i de understa lagren från 1700-talet, jag skojade lite med de övriga att ”nu får vi vara lite försiktiga så vi inte får upp run- eller bildstenar” och så plötsligt ser vi att vi har en ristad sten framför oss, säger Axel Krogh Hansen.
Fyndet gjordes vid en plats där det tidigare gått en bro över bäcken som går genom Hunnestad.
– Stenen har använts när man byggde en bro här i början på 1700-talet och har troligen utgjort en del av fundamentet, där den använts som stöttesten, säger Krogh Hansen.
Några av de försvunna stenarna från Hunnestadsmonumentet har senare återfunnits på Marsvinsholms slott 1814 och tre finns idag utställda på Kulturen i Lund. Den nu påträffade stenen är ungefär en meter hög och har en inristad bild av en vargliknande varelse, kanske är det Fenrisulven, på ena sidan.
Att den försvunna stenen hittats väckte stor uppmärksamhet lokalt och under dagen strömmade boende i området till platsen, en del skålade till och med i champagne, berättar Axel Krogh Hansen.
– Just nu är jag väldigt trött men otroligt glad över att vi har gjort den här fantastiska upptäckten.
Enligt Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet, kommer fyndet kunna ge ny kunskap inom flera olika områden som arkeologi och konst- och religionshistoria.
– Ett fantastiskt roligt fynd, som man inte trodde skulle inträffa. Den här stenen har varit borta så pass länge att vi trodde den var förstörd, säger Magnus Källström till SVT Nyheter.