Ett flera hundra år gammalt människoskelett har hittats i en källare mitt i centrala Kalmar. Det kan röra sig om en grav från Kalmarkriget 1611 och nu ska en osteolog titta närmare på fyndet.

Skelettet hittades i det så kallade Appeltofftska huset för ett par veckor sedan i samband med en renovering av källarens grundmurar. Huset byggdes i mitten på 1600-talet så det innebär att skelettet är äldre, men hur gammalt är för tidigt att säga. Stadens centrum flyttade till ön Kvarnholmen från området kring Kalmar slott under 1600-talet. Och det är inte första gången människoskelett hittats på Kvarnholmen.

– Det finns flera skelettfynd tidigare men de daterades inte ordentligt. Det här är allra första gången som vi får möjlighet att ta prover på och analysera ett skelett härifrån, säger arkeologen Magnus Stibéus, på Arkeologerna vid Statens historiska museer.

Spår från Kalmarkriget 1611 har annars påträffats vid bland annat en undersökning i Kalmar domkyrka 1911. Då hittades en massgrav med 65 individer. Hittills har man kunnat konstatera att det rör sig om en man som begravts i källaren.

–  Utifrån dateringen, könsbestämning och eventuella övriga fynd kan vi se om de kvarlevor som hittats är från Kalmarkriget, säger Hanna Menander, på Arkeologerna.

Under veckan ska skelettdelarna plockas upp och undersökas av en osteolog på plats som bland annat kommer att titta närmare på eventuella skador och ålder. Det kan också komma fynd av föremål i marken i anslutning till graven som kan ge ytterligare ledtrådar i arkeologernas arbete.

 

Det utgrävda skelettet. Foto Magnus Stibéus, Arkeologerna