Tre medeltida gårdar undersöktes i Tölö i Halland av Arkeologerna 2016. Rester av keramik som äldre svartgods, djurben och en bit bröd var några av de unika fynd som gjordes i husen.
– De låg nedanför en stavkyrka, säger projektledare Petra Nordin.

Ett grophus på en lerig mark och en person som ritar in strukturen.
Petra Nordin dokumenterar ett av grophusen som hittades. Foto: Arkeologerna, SHM

Tölö kyrkby nära Kungsbacka omnämns redan på 1200-talet i gamla skriftliga källor. Under 2005 var arkeologerna på plats och undersökte ett mycket ovanligt fynd av en stavkyrka. Det är en tidig typ av kyrka som dateras till brytningspunkten mellan vikingatid och medeltid. Stavkyrkor byggdes i trä genom så kallade stavverk, med trästolpar som står på liggande syllar och bär upp väggarna. Vid samma arkeologiska undersökning hittades även gravar och en skeppssättning.

Området där stavkyrkan påträffades var sedan tidigare en plats där det var förbjudet att bygga något på i gamla tider.

– Jag gick igenom sockenprotokoll, det var biskoparna i Göteborg som hade hand om Tölö och hittade ett protokoll från 1789, då biskopen är rasande för att någon har byggt en lada norr om den medeltida kyrkogårdsmuren. Ladan var tvungen att rivas omgående och detta blev mark som ingen fick röra. Han hade kunskap om den här ytan som ingen annan hade i byn och det var här vi senare hittade stavkyrkan, säger Petra Nordin på Arkeologerna, Statens historiska museer.

En person som gräver i marken, marken är full av stenar som bildar en konstruktion.
Arkeolog Petra Nordin undersöker husgrund 6. Foto: Arkeologerna, SHM
Arkeolog uite i fält som undersöker en husgrund och är omgiven av gräs och buskar.
Totalt hittades tre gårdar med flera intilliggande mindre byggnader. Här undersöks en av husgrunderna. Foto: Arkeologerna, SHM

Tio år senare, i augusti 2016, var arkeologerna i Tölö igen, när en annan plats i närheten skulle undersökas. Då visste Petra Nordin redan att området kunde gömma på fler hemligheter. Vid den nya undersökningen dokumenterades bebyggelselämningar från järnålder, medeltid och nyare tid. Tre medeltida gårdslägen låg på en terrass nedanför kyrkan i öster.

– Vi hittade tre gårdar från 1200–1300-tal som ligger i öst–västlig riktning med intilliggande mindre byggnader som vi har tolkat som grophus. Vi fann också rester efter en nordsydlig hägnadsgräns. Man kan följa den gränsen öster om gårdarna, så det är en medeltida avgränsning, säger Petra Nordin.

Stenar som bildar en fyrkantig konstruktion.
Stenarna bildar en tydlig huskonstruktion, husgrund 10. Nyare tid. Foto: Arkeologerna, SHM
Keramikskärvor som ligger på marken i högar.
Fynd av keramik från husgrund 10, 1600-tal. Foto: Arkeologerna

Bland fynden som gjordes finns ben från nöt och svin men även korn och så kallad svartgodskeramik. Rester av en ugn och en bit bröd från 1200-talet hör till de mer ovanliga fynden. I ett hus med syll hittades brödet och svartgodskeramik.

– De första huskonstruktionerna är byggda av jordbundna stolpar men sedan väljer man att lägga stocken på en syll istället, det här huset från slutet av 1200-talet, ligger på en syll och det är inga stolphål, säger Petra Nordin.

Även äldre perioder finns representerade, arkeologerna hittade ett flintmaterial från äldre och yngre stenålder i ett sandlager som låg över de arkeologiska lämningarna. Den unika platsen med stavkyrkan och gårdarna från medeltiden har gett arkeologerna ny kunskap.

– Stavkyrkor finns inte kartlagda på Västkusten tidigare så det var mycket speciellt, säger Petra Nordin.

Arkeologen i gul varselväst håller upp en liten skedskrapa, i bakgrunden dumphögar med sten och en grävmaskin.
Ett av fynden, en skrapa, som är ett flintverktyg från neolitikum. Foto: Arkeologerna, SHM

Läs mer

Läs mer i rapporten (PDF) Tölö kyrkby – gårdslämningar från järnålder, medeltid och nyare tid

Läs mer om undersökningen av stavkyrkan 2005–2006 (PDF) Stavkyrka, gravar och skeppssättning

För mer info kontakta projektledare Petra Nordin eller pressansvarig Ninna Bengtsson