Flera exceptionella fynd av fornlämningar och föremål har gjorts i våtmarker i Norrbotten och Västerbotten. Nu ska respektive län tillsammans med Arkeologerna och Skellefteå museum kartlägga vilka arkeologiska lämningar som finns i landskapen.
Myrar, kärr och mossar – våtmarker är unika områden som har en viktig roll att spela i förståelsen av hur landskapet nyttjades under förhistorisk och historisk tid. Eftersom bevaringsförhållandena är så exceptionella har flera spektakulära arkeologiska fynd av bosättningar men även lösfynd gjorts i våtmarker i Europa. Ett exempel från norra Sverige är Kalvträskskidan, som har haft internationell betydelse för förståelsen av förhistorien i de nordliga delarna av Skandinavien.
Behovet av att känna till vilka fornlämningar som finns har ökat, på grund av nybyggnationer och ett högt exploateringstryck i Västerbotten och Norrbotten. Under det senaste decenniet har intresset för och kunskapen om våtmarkers arkeologiska potential också blivit högre på grund av arkeologiska undersökningar i och intill våtmarker och genom ny forskning på området.
Arkeologerna ska i samarbete med Skellefteå museum nu sammanställa vilka kända fornlämningar och fornfynd som finns i länen i våtmarker och torrlagda våtmarker, och i vilken typ av våtmarksmiljö de hittats, som till exempel dikade kärr, myrar och uppgrundade vikar.
– Vi ska också titta på vilken typ av våtmarker som finns i länen och utvärdera potentialen för fler våtmarksfynd, säger Anna Plikk, kvartärgeolog på Arkeologerna, Statens historiska museer:
– Det blir en översiktlig studie som omfattar ett väldigt stort geografiskt område, och arbetet kommer innebära en genomgång av befintligt arkivmaterial och litteratur.
Kunskapsunderlaget ska sedan användas till ett handlingsprogram för uppdragsarkeologin i respektive län och även vid handläggning av ärenden enligt Kulturmiljölagen och vid samråd om fornlämningar. Underlaget kan också användas vid hantering av aktuella frågor i samband med återvätningsprojekt och andra markanspråk.