I juni 2022 undersöktes en boplats från äldre stenålder på västra Hisingen i Göteborg med anledning av Volvos planer på att expandera sin verksamhet. Ett tiotal yxor och andra redskap av flinta liksom flera härdar har avslöjat lämningarna efter en cirka 10 000 år gammal boplats från Sandarnakulturen.
För mellan 9000 och 10 000 år sedan vistades människor här på vad som var en liten ö i den dåtida mellanskärgården. I skärgårdslandskapet livnärde sig människorna genom att jaga, fiska och samla växter, bär och annat. Området som vi har undersökt ligger idag cirka 20 meter över havet i en västsluttning mellan berg. Under den aktuella perioden låg dock boplatsen vid havsstranden.
Området kring lokalen är rikt på boplatser från äldre stenålder och på många av dessa återfinns fynd från Sandarnakultur. Sandarnakulturen dateras till en period för cirka 8 000–10 000 år sedan och utbredningsområdet sträcker sig i huvudsak från norra Halland och vidare norrut längs den svenska västkusten.
Arkeologerna hoppas att undersökningsresultaten ska bli ännu en pusselbit i förståelsen av hur människorna levde i Göta älvs mynningsområde under äldre stenålder. I efterbearbetningsskedet kan studier av flintföremål och teknologin bakom tillverkningen berätta mer om försörjning, kontakter och platsens specifika förutsättningar samt dess relation till andra samtida lokaler i nuvarande Göteborgsområdet.