Undersökningarna vid Linderöd går nu snart in på sista fältveckan. Under de senaste veckorna har arkeologerna jobbat hårt i det gassande solskenet. Brunjord har schaktats och på lokal 10b har vi fått en fin utdelning med boplatslämningar i form av gropar, stolphål och härdar. På lokal 10c har vi undersökt en välbevarad källa. Men mest har vi förstås undersökt röjningsrösen av olika storlekar och utseende. De flesta rösen har vi valt att maskingräva ena halvan och för att kunna samla in prover för vedart, makro och pollen.
Röjningsrösen som vi misstänker innehåller komplexa drag, såsom kantkedja, mittblock och inre stenkonstruktioner, undersöker vi däremot med en mer detaljerad metodik; detta för att fånga spår efter handlingar.
På lokal 10b undersöker Lotten och Andrea just nu ett sådant komplext eller ceremoniellt stenröse.
– Vi uppmärksammade röset K526 redan vid schaktningen på grund av det stora mittblocket och fyllningen med sorterade småstenar i ytan, berättar Lotten. Efter att vi har grävt oss ner ungefär halvvägs i rösefyllningen, har det kommit fram fler intressanta detaljer.
– När vi rensade bort jord och stenar kring mittblocket hittade vi en tät packning med mindre stenar kring blockets bas. Vi tror därför att blocket avsiktligt har lagts på platsen i samband med att röset byggdes.
– En annan spännande detalj, fortsätter Andrea, är att vi under stenpackningen vid blockets bas har hittat ett tiotal små stavliknande kvartsstenar, som verkar vara tillhuggna. Vi vet ännu inte vad de representerar, men kanske har de använts i samband med fruktbarhetsriter av något slag.
– Vi har också hittat en liten samling med keramikskärvor inte långt från mittblocket, berättar Lotten med ett stort leende. Skärvorna är odekorerade och av en ganska grovt gods. Kanske har de tillhört ett lerkärl med matoffer, spekulerar hon.
– Ja, säger Andrea. Fast det roligaste vore förstås om skärvorna är från en gravurna och att vi hittar själva gravgömman med brända människoben. Det hade varit spännande.