På den gamla markytan utanför torpet låg den här lilla skärvan. Men vad har det varit? Materialet är stengods, ett mycket hårt keramikmaterial med saltglasyr. Sådant har tillverkats i delar av Europa sedan medeltiden, men så gammalt är knappast vårt fynd.

Vi har några alternativ att fundera kring. Det kan vara en skärva från ett holländskt krus, ett sådant vi fortfarande kan köpa den enbärssmakande genevern i. Det kan vara en skärva från ett mineralvattenkrus. Från slutet av 1700-talet såldes mineralvatten  i flaskor av glas eller stengods som en sorts hälsovatten, ungefär som vi idag köper ”vitaminvatten” och annat påstått hälsofrämjande. En sådan flaska kan kanske ha hamnat på torpet av oklar anledning.

Men skärvan ser egentligen mest ut som ett helt vanligt höganäskrus. Tillverkningen av saltglaserat stengods i Höganäs började 1835. Krukorna och krusen var hållbara och säkra kärl för inläggning och förvaring av alla slags livsmedel och de blev vanliga i många hem. Undrar vad torparna på Tjuvkil hade i sitt?