Glitter, festblåsor, galamiddag och blommor från San Remo. Det är som vanligt dags för festernas Fest i Blå hallen då Nobelpriset ska delas ut. Varje år blir det pris i fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredspris samt även ett ekonomipris. Alfred Nobel, en svensk uppfinnare 1833–1896 var den som ursprungligen skapade Nobelpriset. Under sin livstid tog han patent på 335 uppfinningar och blev mest känd för att ha uppfunnit dynamiten. Varje år direktsänds den flådiga tillställningen i tv, både från prisutdelningen, middagen och delar av dansen.

Och fester har vi hittat flera exempel på inom arkeologin.

Kungliga slottsparken

I maj undersöktes en del av gamla Rosendals vackra slottspark och vad dök inte upp då? Jo, ostronskal, ett kritpipshuvud och buteljglas i en salig blandning. Kanske spåren efter en fest i det gröna på Alfred Nobels tid…

Läs mer om utgrävningen i Rosendals slottspark

Ostronskal, kritpipshuvud, planteringskrukor buteljglas och annat

Ostronskal och champagne i Sundsvall

Vid Bünsowska tjärnen i Sundsvall hittades också spår efter det ljuva livet vid en arkeologisk undersökning i höst. Bland fynden finns porslinsdelar, ostronskal, ölflaskor och champagneflaskor. De äldsta föremålen dateras till 1600-talet men många är betydligt ”yngre”. En smed bodde i området på 1700-talet och i början av 1800-talet byggde köpmannen Hans Friedrich Postel ett hus på platsen som senare övertogs av hans systerson, blivande träpatronen Fredrik Bünsow.