Den amatörarkeologiska utgrävningen i Biskopstuna har gått in på en ny vecka och nya deltagare är på plats. Varje tisdag, onsdag, torsdag kan barn prova på att leta efter skatter.
– Det är kul att gräva, säger 3-åriga Alva Bark.

Sakta men säkert avslöjar området kring biskopsborgen sina hemligheter som legat dolda under jorden i hundratals år. En stensättning har grävts fram och en stenmur har sett dagens ljus. Många intresserade anmälde sig till kursen och nu är ett nytt grävgäng på plats. Men varje tisdag, onsdag och torsdag mellan klockan 12-15 är det barnens tur.

På en liten plätt under ett stort vitt tält ett stenkast från den riktiga utgrävningen finns en ditschaktad jord- och sandhög med föremål begravda, alltifrån porslin och ben till en gammal hästsko. Här får barnen prova på att gräva som en tvättäkta arkeolog med små plastspadar, och skärslevar under ett vaksamt öga från föräldrar och dagisfröknar. Längs med tältduken hänger teckningar uppsatta. En dagisklass är på besök och stämningen är livlig och uppsluppen.

– Han har hållit på här ett tag nu och tycker det är spännande, min dotter är också med och gräver i den amatörarkeologiska delen, säger Johan Sköldekrans, pappa till 6-åriga Måns.

Måns petar med en skärslev i högen. Kompisen ger upp ett tjut när han hittar något och visar fröken. Det ser ut att vara ett ben. Plötsligt kommer en padda hoppande från ingenstans och stjäl uppmärksamheten. Den bärs bort och sätts i säkerhet i gräset längre bort.

– Det är kul att gräva när man hittar något, jag har hittat flera saker men jag vet inte riktigt vad det är. Det är spännande, säger Måns.

6-åriga Måns tycker det är kul att prova på att vara arkeolog
Några av fynden som grävts fram
Även barn får prova på att vara arkeologer under tisdagar, onsdagar och torsdagar! Här får Alva Bark, 3 år hjälp av pappa Per att testa sina kunskaper i grävning.

Även barn får prova på att vara arkeologer under tisdagar, onsdagar och torsdagar! Här letar Alva Bark, 3 år Måns Sköldekrans 6 år skatter.