Att lära sig gräva med skärslev och tolka spåren från det förflutna. Det fick intresserade göra i Biskopstuna under augusti. Att bli arkeolog för en dag eller vecka blev en stor succé.
– Många tycker att det är den bästa semesterveckan de haft i år, säger projektledaren Ann-Mari Hållans Stenholm.

Den amatörarkeologiska utgrävningen vid ärkebiskopsborgen pågick under fyra veckor från 6 augusti till 31 augusti. Av de 42 personer som deltog  var så många som 25 med under en hel vecka. Och de har varit i alla åldrar, yrken och från olika orter. Gemensamt för samtliga är dock ett brinnande intresse för historia och arkeologi. Undersökningen är ett samarbete mellan Österåkers kommun, Arkeologerna och Österåkers hembygds- och fornminnesförening.
Och projektledarna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius Jörpeland har haft givande dagar när intresserade deltagare med iver fortsatt att diskutera arbetet även under rasterna, berättar Ann-Mari Hållans Stenholm:
–Det har varit jättelyckat.
Hon berömmer deltagarnas insatser och säger att uppmärksamheten dessutom varit stor från allmänheten.
– Människor har varit väldigt intresserade och engagerade. Många som kom på visningarna sade att de gärna är med och gräver nästa år, om det blir något liknande då.
Förutom de som deltagit själva och grävt i området har kommunen anordnat barnverksamhet liksom allmänna visningar av både borgen och utgrävningsområdet. På Arkeologidagen den 26 augusti kom cirka 200 intresserade besökare. Förhoppningen är att undersökningen kan fortsätta nästa år med ett liknande upplägg.

Här är grävgängen de olika veckorna:

Vecka 1

Deltagare vecka 1: Ellge Jakobsson, Monica Eek, William Fronda, Staffan Lundmark och Kenth Eek.

Vecka 2

Deltagare vecka 2: Minttu Marothy, Julius Persson, Malin Marques, Sven Marothy, Katti Bauer, Staffan Lundmark, Ida Sköldekrans.

Vecka 3

Deltagare vecka 3: Eva Thorén, Robert Blomdahl,  Ann-Christine Ljung, Maryanne Fridlund, Kajsa Blomdahl, Rasmus Anderstam.

Vecka 4

Deltagare vecka 4: Elisabeth Lindman, Ulf Tysén, Lisa Ferland, Susanne Bringensparr, Monika Elfström, Ann-Charlotte Eklöf, Kjell Cronwall.