I stora delar av landet lyser snön med sin frånvaro. Men där det finns is och snö snurras skridskorna på. Förr i tiden var vattnet en viktig färdväg och vintertid användes slipade ben från ko eller häst – islägg.
De vikingatida/medeltida isläggen var bra att ha när man skulle ta sig fram på isen och färdas längre sträckor men användes även av barn på skridskofärder. De allra äldsta exemplaren som hittats är från vendeltid (cirka 550–800 e Kr), från vikingatiden är de rikligt förekommande och riktigt vanliga blev de under medeltiden.
Isläggen gjordes av mellanfotsben från nötkreatur eller häst, en del var noga bearbetade och slipade i en spets medan andra hade borrhål så de kunde snöras fast på fötterna. Genom att smörja undersidan med svinister minskades friktionen och man kunde åka ännu fortare. Men tekniken var lite annorlunda och isläggen brukades ofta tillsammans med en pik eller stav som sattes ner i isen som man sköt sig fram med.
Kanske är inte Göteborg speciellt känd för sina snöiga och kalla vintrar? Men man har definitivt åkt skridskor här under medeltiden. Isläggar hittades i Gamlestaden under en av de största stadsarkeologiska undersökningarna någonsin i Västsverige som pågick mellan 2013 och 2017. Det var den medeltida staden Nya Lödöse, aktiv mellan 1473 och 1624, som grävdes ut i samarbete med Rio Göteborg Natur- och kulturkooperativ och Bohusläns museum. Mängder av medeltida spår efter människor och mänsklig aktivitet hittades, däribland cirka 400-500 år gamla isläggar. Hur hög farten var är en annan historia…
Foto på islägg: Markus Andersson