Nu är det den absolut sista fältdagen. Den ägnas åt att gräva klart en källarliknande träkonstruktion i sydöstra hörnet av Eddan. Större delen av personalstyrkan har dragit vidare men vi avslutar fältsäsongsrapporteringen här på facebook med en bild på den sista tårtan och en bild på oss. Vi som gjorde det!

I väntan på rapporteringar från vår bearbetning av materialen från Eddan kan vi bjuda på ett par nyhetssändningar, från Östnytt och från 24Corren. Håll till godo!

http://www.corren.se/24corren/?clip=7514270
http://www.svt.se/nyhetsklipp/regionalt/ostnytt/article2474332.svt

Drottningen och hennes vikt!

Den fina schackpjäsen, Eddandrottningen finns hos konservatorerna på Lunds universitets historiska museum. Där är hon rengjord och fin och torkas långsamt, under kontrollerade former. Konservator Lovisa tar ut henne ibland och väger henne. När drottningen slutar att minska i vikt är hon färdigkonserverad. I dagsläget har hon minskat 1 gram.

Arbetet med kvarteret Eddan fortsätter! Just nu registreras fynden. Kritpiporna har daterats med hjälp av Arne Åkerhagen. De flesta ligger i 1700-tal, men några sticker ner i 1600-talets sista årtionden.