I förra veckan tog vi hjälp av en kranbil för att fota översiktsbilder på våra tomter. Här syns de södra delarna på tre av dessa, fr vänster tomt 288, 289 och 290. Som synes påminner boningshusen mycket om varandra, inte minst vad gäller placeringen av spisfundamenten!

Tre modiga var vi som åkte upp i korgen! 

 

Ännu ett kritpipshuvud. Denna gång ett nätt sådant med stämpeln ”EB” under klacken.

Det är viktigt att föra kulturarvet vidare till nästa generation.

Just nu undersöker vi de allra äldsta bebyggelsefaserna på våra första 6 tomter och har man tur finns här välbevatar trä i byggnadskonstruktionerna. Med datringsmetoden dendrokronologi kan man nämligen, med hjälp av årsringarna, få fram väldigt exakta dateringar! Här hjälper Anton till att såga fram ett prov från en golvregel som hör till husets anläggningsfas.

Fredrik fyndar ett fint beslag i ben!

Den här veckan har vana stadsarkeologen Magnus Stibéus tagit en paus från kontoret i Linköping och istället gästat oss här i Gesällen! Magnus som är en fena på metalldetektering har hjälpt oss att söka igenom våra tomter. Han har även hunnit fynda bland annat en finfin bennål! Välkommer åter Magnus!

Äntligen nere!! När Kalmar stad anlades på Kvarnholmen i mitten av 1600-talet lades ett antal tjocka planeringslager ut som grund, dessa kallar vi för ”den statliga sanden ”. Igår eftermiddag nådde vi i team 1 äntligen dit, vilket innebär att inga ytterligare bebyggelsefaser kvarstår på denna tomt!

Två knivar med handtag av ben!

Tittar man närmare på den mindre knivens handtag ser man att änden har formen av en liten hund!

På jakt efter den ”statliga sanden”!

Förstärkning!
Sommarlovslediga ättlingar på besök sätts omedelbart i arbete. Här Cecilia Tagesson vid fyndtvätten.

Hur ofta hittar man en komplett kakelugn?

Här ska det sågas dendroprover!

I veckan har Emma grävt fram denna fina flätade korg. Ett sådant fynd drar självklart till sig nyfikna kollegor! I förgrunden ligger även ett träföremål liknande en brödspade. Båda föremålen hittades dock i ett lager bestående nästan uteslutande utav gödsel..