Visst är det dags för lite glas! En av dagens höjdpunkter i registreringsarbetet var detta dryckeskärl, dekorerad med sk ”hallon-noppror”.

Det kallas ju inte finfredag för inget! Här inleddes dagen med detta näst intill hela rödgodsfat med en väldigt tidstypisk dekor av bla tulpaner. Och kolla vikten! Nästan 2 kg!

Ett fynd som visar på dem förhållandevis goda bevaringsförhållandena i kvarterets kulturlager. En trästör kring vilken det lindats ett textilstycke. Ser ni att tygbiten är stickad? Teorin just nu är att det rör sig om en fackla! Vad tror ni?

Ojojoj så det kan gå! Fel foto postades men här kommer det rätta!

Sent igår eftermiddag nåddes en magisk gräns här i fyndregistreringen. Fynd nummer 10.000 blev detta fajansfat!

Det stora kakelpusslet.
I torsdags var det så dags – kakelugnen från kv Gesällen lades ut på golvet i Kalmar läns museum. Med hjälp av kakelugnsmakaren och kännaren Per Dahlberg kunde Annika Jeppsson pussla ihop alla bitarna. Och ja, det stämde – alla bitarna fanns! Det är en verkligen Sveriges enda helt bevarade kakelugn från 1600-talet.

Per Dahlberg och Annika Jeppsson lägger pussel – har vi hittat alla bitarna?

Till årets första nummer av Populär Arkeologi har Jimmy Axelsson Karlqvist och Emelie Sunding bidragit med en artikel om undersökningarna av kvarteret Gesällen. Läs gärna!