Med hjälp av de historiska kartorna kan vi förstå mer vilka visioner och ideal som fanns under stormaktstiden och som var vägledande när det nya Kalmar skapades.

Varmt välkommen till lanseringen av boken Drömmen om det nya Kalmar – arkeologi på Kvarnholmen.

Göran Tagesson arkeolog och projektledare från riksantikvarieämbetet håller ett föredrag om utgrävningarna.

Historiskt tilltugg och ett exemplar av boken ingår i inbjudan. Ingen föranmälan krävs.

3 juli kl. 15.00 i hörsalen på kalmar läns museum.

Anmäl dig i receptionen vid ankomst. Välkommen!

Så var startskottet för lanseringen avklarad – med tidstrogna mackor och lingondricka, ett bildspel i högsta fart, stressade journalister på jakt efter oneliners och feta rubriker, samt en trogen skara supporters i Hörsalen på Kalmar läns museum.

Tack alla ni som bidragit till skriften Drömmen om den nya staden.

Och själva huvudpersonen, skriften? Ja ett feltryck på tryckeriet gör att pallen går till makulatur men en rättad version lär dyka upp under slutet av nästa vecka. Tålamod!

Under augusti jobbar Annika Jeppsson och Göran Tagesson vidare med det fantastiska kaklet från Kalmar. Vår jakt på jämförelsematerial har under veckan lett oss till Jönköping. Vii har nu inventerat allt barockkakel från Jönköping Öster, en viktig samtida stad vid Vättern.

Jönköping är samtidigt den tidigmoderna stad som är bäst undersökt arkeologiskt med ett stort antal undersökningar. Vi trodde när vi började att arbetet skulle vara omöjligt att genomföra för vår begränsade budget, men efter tre dagars slit i ett sommarvarmt och kvavt magasin har vi nu registrerat allt kakel. Och därtill hittat en massa fina kakelmotiv.

Kakelmotiv från kv Dolken i Jönköpng, en av flera gårdar på Tyska maden, där vantmakeriet inrättades ca 1620.

Fint kakelmotiv med enhörningar, från kv Dolken, vantmakeriet.

Annika Jeppsson på kakeljakt.

Kakel med furstemotiv, möjligen den svenske kungen Gustav II Adolf (?), funnen i kv Dolken i Jönköping

En bi en matris, dvs kakelforml, för tillverkning av kakeltyen med furstemotiv

Förra veckan var jag tillbaka i Kalmar för att jobba några dagar med mina duktiga kollegor på Länsmuseet. På vägen hem till hotellet en kväll (tack för trevlig middag Cilla) stannade jag till på den då öde parkeringsplatsen i kvarteret Gesällen. Jag drog in den kyliga kvällsluften och tänkte för mej själv: Himmel, vilken stor yta! Vilken stor grävning! Och vi gjorde det!

Märkligt glasfynd i Gesällen visar sig vara mirakelmedicin från Altona.