Nu har den arkeologiska undersökningen i kvarteret Traktören, mitt i Enköpings medeltida stadskärna, äntligen kommit igång. Undersökningen är ett samarbete mellan Upplandsmuseets arkeologer och Arkeologerna från Statens Historiska Museer. Projektet går under namnet Enescopinge – Den Medeltida Staden, en referens till stadens första skriftliga omnämnande i ett brev från 1160-talet.
Ytan som ska undersökas är omfattande och kulturlager på upp till två meter förväntas i vissa delar. Förhoppningen är att kunna få fram ny kunskap om Enköpings historia, från stadens etablering på 1100-talet och fram genom århundradena, ända in i modern tid. De bevarade kulturlagerna har hög potential och speciellt intressant är att tidigare undersökningar visar på att en stor del av fynden kan vara av organiska material, så som trä och läder. Eftersom fynd av sådana förgängliga material är sällsynta i arkeologiska undersökningar är detta så klart extra spännande!
Schaktning och förberedande arbete har redan pågått under flera veckor men först nu börjar det bli arkeologiskt intressant. I måndags togs det första spadtaget på slutundersökningen och det kom fynd direkt. Hittills har det kommit hela nio stycken mynt som förmodas alla vara från 1600-talets första hälft. Några är bättre bevarade än andra och på två av mynten går det att skönja Vasaättens kärve, och valören ¼ öre, samt tre kronor och initialerna C R S.
Det har också kommit en del keramik som övervägande verkar stämma bra med dateringen på mynten. Både mynten och keramiken har framkommit på och ovan ett trägolv och kan därför användas för att datera grävningens första byggnad. Intill byggnaden ser man två runda träkonstruktioner som initialt tolkats som tunnor, eller mer specifikt garverikar, och som då antagligen kan kopplas till läderbearbetning.
Undersökningen kommer att pågå under flera månader och mer information kommer kontinuerligt läggas ut både här på bloggen, på instagram och på facebook. Inom kort kommer det även påbörjas en utställning på Enköpings museum med veckans fynd, samt visningar för skolklasser och allmänheten!