Trädgårdsgångar, sittplatser och planteringskrukor från 1800-talets början och framåt. Efter en halv veckas jobb har delar av gamla Rosendals vackra slottspark och föremål från en gången tid sett dagens ljus.

– Man kan se var de suttit och festat, säger Karin Lindeblad på Arkeologerna.

Mitt i  försommargrönskan och majvärmen pågår utgrävningen i Rosendals anrika trädgård på Djurgården i Stockholm. Delar av marken har banats av och hela tiden kommer besökare och nyfikna fram för att fråga och titta. Kungliga Djurgårdens Förvaltning som äger marken planerar att restaurera parken, som anlades i början av 1800-talet, och nu vill man se om det går att få fram delar av den gamla parken och trädgården.

– Det är jätteroligt och ingen vanlig utgrävning, säger Karin Lindeblad:

Bland fynden märks delar av planteringskrukor och en liten bit fajans men även större lämningar som gamla trädgårdsgångar och sittplatser.

–Här där vi gräver nu till exempel är det en hästhage idag men när vi gått över området med georadar och studerat gamla kartor så ser vi att det ligger en hel park dold under marken som fortfarande finns kvar.

Visningar

Tisdagen den 21 maj kl 18.00 anordnas en visning av utgrävningen för alla nyfikna!

Då kommer Arkeologerna, Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Nivå Landskapsarkitektur gemensamt berätta om bakgrunden till restaureringen och om den arkeologiska utgrävningen.

(Samling vid Rosendals slott)

Välkomna!

Ostronskal, kritpipshuvud, planteringskrukor, buteljglas och annat