För 4500 år sedan var Tråsättra ett skärgårdslandskap. Till höger syns hur det ser ut i dag. Högst upp i skogsbacken kan man ana den forna sandstranden. Med lite fantasi.

Nu har vi börjat undersöka en gropkeramisk boplats i Tråsättra,  Åkersberga. När det begav sig under bondestenåldern, för 4500 år sedan, låg boplatsen på en ö i ytterskärgården – vilket är svårt att förstå idag. Utgrävningen äger nämligen rum i en skogsbacke, mitt på torra land, i ett villaområde.

På den forna sandstranden levde säljägare och fiskare. Det är ovanligt att få gräva ut en hel boplats från gropkeramisk tid (3500- 2300 f. Kr)- men det har vi alltså fått möjlighet till nu. Sammanlagt ska 2800 kvadratmeter undersökas.

Pilspetsar av skiffer funna i Tråsättra.

Vi har redan hittat pilspetsar i flinta och skiffer, slipstenar i sandsten, keramikskärvor, löpare och malsten, brända och obrända ben samt kvartsavslag. Vi hoppas också finna lämningar efter hyddor och kanske gravar!

På Arkeologidagen, söndagen den 28 augusti, hälsas alla hjärtligt välkomna hit mellan klockan 12.00 och 14.00. Guidade turer ges 12.15 och 13.15. Adress: Tråsättravägen 41 i Åkersberga.