Fyndet av en skatt från vikingatiden med åtta halsringar och två armringar, mynthängen, pärlor och en amulettring i silver väckte stor uppmärksamhet när den hittades av Arkeologerna. Nu ställs det fantastiska fyndet ut i Historiska museets nya miniutställning ”Aktuell arkeologi”.  

Silverskatt på olika podier i en monter
Silverskatten från Täby ställs ut i en miniutställning på Historiska museet i Stockholm. Foto: Henrik Pihl, Arkeologerna CC BY.

Det var under en utgrävning av en vikingatida gård i Viggbyholm i Täby utanför Stockholm 2020 som arkeologer gjorde en häpnadsväckande upptäckt. I anslutning till ett äldre hus, under en så kallad locksten, fanns resterna av en kruka nergrävd. Krukan innehöll flera hals- och armringar av silver och en påse i exklusivt tyg med mynthängen och pärlor. Att rester av en tygpåse hittas bevarad i samband med en silverskatt är unikt, det var silverjoner som konserverat textilierna.

I påsen låg 12 mynthängen gjorda av europeiska och islamiska mynt som dateras till 904–997 e.Kr. Mynten kommer från Persien, Bayern, Böhmen, Normandie och England. Förutom silver innehöll linnepåsen även en annan sorts skatt – pollen från vikingatiden, bland annat av sädeskorn och läkeväxter. Nu är analyserna klara och arkeologerna har fått fram ny och spännande information.

– Fyndet är unikt både genom sammansättningen av silverföremål och att det finns en konkret koppling till gårdslämningar och gravfält. Skatten kan ha grävts ner som en avslutning på en lång och storslagen ceremoni för att hedra en högt uppsatt avliden kvinna. Samtidigt läggs gården igen vid samma tidpunkt, säger John Hamilton, projektledare på Arkeologerna, Statens historiska museer.

Den vikingatida silverskatten väckte stor uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands när den hittades. Nu ställs skatten ut på Historiska museet i Stockholm. I den nya miniutställningen ”Aktuell arkeologi” som står i entrén till museet, får besökare möjlighet att ta del av spännande fynd och resultat från de senaste arkeologiska utgrävningarna i Sverige.

Skatten från Viggbyholm är först ut men ska så småningom ersättas av föremål och information från andra aktuella utgrävningar.

– Vi vill vara ett historiskt och arkeologiskt vardagsrum för våra besökare. Nu har vi öppnat en ny liten del i museet som heter ”Aktuell arkeologi” där vi kommer att visa Viggbyholmsskatten i samarbete med Arkeologerna. I den nya miniutställningen ska vi snabbt kunna visa nyutgrävda föremål och spännande resultat från det senaste inom arkeologin, säger Åsa Marnell, museichef på Historiska museet.

Flera hals- och armringar i silver.
Flera hals- och armringar i silver hittades under utgrävningen. Foto: Henrik Pihl, Arkeologerna CC BY
En dekorerad del av halsringen.
En dekorerad del av halsringen. Foto: Sven Kalmring, Historiska museet, SHM. CC BY
Arkeologer i fält.
Utgrävningen i Täby gjordes 2020. Foto: Magnus Lindberg, Arkeologerna CC BY
Montrar på museet.
Den nya miniutställningen på Historiska museet. Foto: Jenny Marchi, Historiska museet, SHM, CC BY