Nu har den arkeologiska undersökningen i kvarteret Traktören pågått i några veckor, det har kommit både spännande fynd och konstruktioner. Åtminstone fem hus och en uppsjö av mindre konstruktioner.
Det bäst bevarade huset har vi preliminärt daterat till 1500-talet. Det är en timrad byggnad som till stor del konstruerats av återvunnet virke. På femtonhundratalet slösade man inte! Det bevarade golvet täcktes av ett tjockt lager dynga och vi har därför antagit att det rör sig om ett fähus. Att det är djur snarare än människor som bott i huset antyds också av den låga förekomsten av hushållsföremål så som keramik, glas och järnföremål. Fynden består istället främst av ben och en del bearbetade träföremål. Främst rör det sig om vässade störar, pinnar, och delar av små laggkärl. Men vi har också hittat ett fint arbetat handtag som kan ha suttit på en liten hink eller något liknande. Träet har bevarats bra i den fuktiga och syrefattiga dyngan.
Även efter att fynden kommit upp ur jorden fortsätter de att ge ifrån sig mer information och svaren på de stora frågorna får vi som alltid först efter att rapporten är skriven och alla analyser är gjorda. Men redan i fält registreras fynden och förbereds för transport till SHMM. Vår antikvarie upptäckte under fyndregistreringen att en liten glasskärva från ett av de yngre husen hade en liten graverad bård. Bilder skickades till glasexpert Georg Haggrén vid universitetet i Helsingfors för mer information. Vi fick svar att den lilla glasskärvan var diamantgraverad och att det finns extremt få exempel på diamantgraverat glas från den här tiden i Skandinavien. Tekniken ska däremot ha varit vanlig på bordsglas i Nederländerna. Trots att många andra varor, framför allt keramik, har importerats från Nederländerna så verkar någon större import av sådant här glas inte ha förekommit. Det ställer frågan om hur den hamnade här, kan den kanske berätta något om vem som bodde på tomten, eller om Enköpings kontakter med omvärlden? Oavsett så är det ett ovanligt och spännande fynd!
Förutom att det har hänt mycket i schaktet så har vi även kommit igång med visningar av undersökningen. Hela tjugotre skolklasser från förskoleklass till årskurs sex ska komma och besöka grävningen under hösten. Eleverna får först gå en stadsvandring med Upplandsmuseets pedagog Frida, och sen får de besöka undersökningsområdet där de får träffa en arkeolog och se vad vi hittat. Redan förra veckan kom de första klasserna, eleverna har varit nyfikna och ställt många bra frågor som vi försökt svara på till bästa förmåga.
För allmänheten gavs första visningen i fredags förra veckan och över sextio personer dök upp, så det fick bli en extra visning. Vi är jätteglada över att det finns ett så stort intresse! Idag var det dags igen och även denna gången var intresset stort.
Vill man gå på en av de allmänna visningarna så ges tillfälle nästkommande två fredagar (3:e och 10:e november). Vill man vara säker på att få plats så kan man på visningsdagen hämta ut en gratisbiljett på Enköpings Museum, som öppnar klockan tio. Visningarna börjar klockan tretton, med samling på Stora Torget. Välkomna!