Det är inte ofta man får tillfälle att studera en stad i genomskärning, Men hör har vi ett snitt genom ialla fall en sluttning i en stad. Det kan iblan vara ganska praktiskt, speciellt i svåra sammanhang som man ändå får säga att det här är.
Vi har nu lyft bort och dokumenterat stenstaden som låg här. Nu är vi, på vissa delar av ytan nere på en högmedeltida miljlö . dvs 12-1300tal. Själv gräver jag i en sluttning som är rätt intressant. På sluttningen låt förut en stenläggning som vi nu har plockat bort. Just nu håller vi på att plocka bort en träläggning som ligger över delar av sluttningen. Den är mycket gles och brädorna är bara skuggor av vad de en gån var, men vi tror att den kan ha fungerat som en bas, eller ram för sättsanden och stenläggningen. I den norra änden är den avgrävd och i den profilkanten kan vi se delar av vad som faktiskt ser ut som en trappa.
Det är väldigt spännande att undersöka en stad i en sluttning. Sluttningen leder ju ner mot ån och det har varit ganska många sättningar och mindre ras i området, vilket man naturligtvis har varit tvungen att förhålla sig till. Detta gör också att stratigrafin kan bli lite underlig.
Nu har en hel del inläg varit ganska övergripande. Jag tännker återkomma så fort som möjligt med intervjuer av experter samt mer detaljer av det vi undersöker. T. ex. håller Helene på att undersöka resterna efter ett bränt hus där det har stått en tunna full med säd, Ingela arbetar vidare med den märkliga ugnen, flera av oss är i sluttningen och arbetar och… vad händer egentligen under ett av stenhusen? Ligger det ett trähus under som ser ut att gå in under den ”sterila” leran?
Vi har också grävt ett djupt hål i ytan närmast ån för att se hur tjocka kulturlager som gömmer sig där och det blev mycket intressant!
Men, mer om det i morgon!
Anna