Ett ”telefonfynd” från västra sidan. Dvs arkeologen pratar i mobilen samtidigt som blicken kretsar runt marken kring fötterna. Plötsligt fastnar ögonen på ett föremål som regnat fram, i detta fall en glaspärla.
Är då detta exemplar en gammal eller en modern pärla? Ja, inte är den då från äldre järnålder eller vikingatid enligt förståsigpåarna i fält. Däremot ansåg någon att den mycket väl kan dateras till medeltid eller varför inte tidigmodern tid (1600-tal). Möjligen en klädesdetalj eller varför inte en pärla från ett radband?
Spöregn i Motala.
Många tar skydd i boden. Några tappra är kvar där ute!
Vi hittar ännu mer människoben på västra sidan om järnvägen. På bilden syns en handfull kraniefragment däribland delar av hörselgången (os temporale).
I toppen på en grop låg ett lårben (femur) från en vuxen men kort individ. Frågan är hur gamla benen är. Var det här på krönet som de döda begravdes under äldre stenålder?
Börje, Linus och Fredrik schaktar fram den sista undersökningsytan på Strandvägen 1. 80 kvadratmeter, vårt beting till den 31:e oktober.
Årets första bergkristall!
Bergkristall förekommer under stenåldern men är vanligare under järnåldern då de får en mer estetisk användning i form av pärlor, hängen, spelbrickor mm. Från stenåldern har bl a tre skrapor av bergkristall hittats.
Pia rensar fram en horntagg.
Del av en flinteggad benspets!
En sk ”Pet” medels hål borrat i ett troligt naturligt foramen och svartfärgning av harts som döljer lite ristningar. Det finns även tydliga spår av någon sorts slitning efter surrning eller dyligt. Kul att vara inne i fydnzonen!
PS
Ibland känns det som man kommer forntidsmänniskan lite närmre som när man håller en bit tuggad harts i handen till exempel. Biten till höger på bilden har tydliga tandmärken på båda sidor.
Även en blind höna…. Jo, antalet flinteggade benföremål utökas ständigt. I detta fall en spjutspets med anmärkningsvärt små spån. Just denna typ med tvärgående snidade band har ingen av oss fått stifta bekantskap med tidigare. Allmän uppmaning går därmed ut att göra oss uppmärksamma på paralleller. Tack på förhand.
Fredag em, ösregn i Motala.
Men vad gör väl lite nederbörd när man får avsluta veckan med ett ljusterfynd?
Nordic Archaeobotanical Group (NAG) avslutade idag sitt tredagarsmöte i Vadstena med ett besök hos oss.
Tack och på återseende Motala säger jag med denna harpunspets! Det gäller att sluta på topp!
En högst symetrisk liten slipad benudd med rester av harts och tydliga slitspår längs med basen vilket tyder på att den varit fäst i ett skaft av något slag. Just nu får den lilla saken gå under benämningen petverktyg.
Foto: Peter Zetterlund
Dagens skörd av blandade benföremål. Från vänster till höger; fågelpil, spatel, petverktyg med rundad spets version kraftigare och en härlig benspets! Så kan det gå!
Idag släpps det nya numret av tidskriften Arkeologi i Östergötland. Den ges ut i ett samarbete mellan Östergötlands museum och Riksantikvarieämbetet, UV Öst. En av artiklarna utgår från undersökningarna vid Motala ström. Under rubriken ”Va´då stenålder?” väcks funderingar om hur begreppet stenålder används. Arkeologi i Östergötland finns att köpa under Arkeologidagen på söndag, pris 50 kronor.
Vi återupplivar ljusterlådan mitt ibland alla steneggade benspetsar. Just detta exemplar skulle med rätta tillfallit Josefin, men pga av kollegorna klant och förvirring blev det inte så. Ha så kul i Stockholm Josefin. Vi saknar dig redan.