Mjärde #3
Fyndstilleben. Notera slagärret på knackstenen i bakgrunden som uppstått vid tillverkningen av skärande redskap i kvarts.
Nicklas tackar för sin tid här på Motalagrävningen med dagens fynd av ljuster och benspets.
Idag besökte Trafikverket med projektledare Andreas Hult Strandvägenlokalen och fick ett blåsigt men värmande mottagande av Fredrik, Peter och Linus.
Under besökte stiftades likaså bekantskap med ett urval av stenåldersfynd.
Mössan på för denna tångedel av ett större ljuster tillverkat i horn. Det ska finnas en sort för alla.
En allt mindre yta kvar att gräva på östra sidan. Men dessto mer ben- och hornföremål att visa upp när Västergötlands museum var på besök idag.
En stor o en lille. Spår av en eller flera förbittrade fiskare för drygt 8000 år sedan.
Slotted bone point. Klockan är 09.10 och det är dags för fika. Men innan dess har Sara hunnit med att plocka fram ytterligare ett litet bränt fragment av en dubbeleggad benspets. Nummer sex från benmaterialet som grävdes fram åren 2000-2003 här vid Strandvägen.
Det går fort nu. PEAB lägger igen ännu en färdigundersökt yta med stenkross.
Fragment of a leister point, a slotted bone point and a microblad of mylonitic quartz. Klockan är 13.39, snart em fika och Sara hittar mer godsaker i materialet från tidigt 2000-tal. Ett fragment av en ljusterspets, ett bränt fragment av en eggad benspets och ett mikrospån i ultramylonit – ett boplatsmaterial från torra kulturlager.
Några elever från klass NV10A på Platengymnasiet besökte oss idag som en del av historieundervisningen. De fick gräva i kulturlagret väster om järnvägen och hittade bl a det här myntet från märkesåret 1809.
Ann avslutar dagen med ännu en eneggad benspets. Den här har små insättningar av ultramylonit.